Bludný balvan

Cena Bludný balvan, foto CTK

Už počtvrté udělovalo občanské sdružení Sisyfos své výroční anticeny Bludný balvan jednotlivcům i spolkům a organizacím za matení české veřejnosti šířením iracionálních bludů. Podrobnosti má Zdeněk Vališ.

Cena Bludný balvan,  foto CTK
Sisyfos, neboli Český spolek skeptiků, založila v roce 1995 skupina přírodovědců a lékařů jako reakci na vzedmutou vlnu zájmu o tajemno a na příval parapsychologické literatury. Jméno Sisyfos pak má vyjádřit fakt, že boj s lidskou hloupostí je zápasem bez konce. A tak se spolek rozhodl alespoň oceňovat - podle jeho názoru - největší pitomosti roku. Projevuje při tom ironickou jizlivost především vůči homeopatii, astrologii a novinářům, což jsou tři oblasti iracionální lidské činnosti, které leží skeptikům nejvíce v žaludku. Mezi oceněnými se v minulých letech ocitli třeba Antonín Baudyš, bývalý lidovecký ministr obrany, který se po odchodu z politiky věnuje astrologii, loni si zase stříbrný Bludný balvan odnesla televize Prima za seriál Záhady a mystéria. Letos si pro změnu odnesla anticenu televize Nova kvůli pořadu Věštírna.

"Propagující okultní obory prostřednictvím věštců, profesionálů i amatérů."

Bludný balvan přidělila výběrová komise Sisyfa rovněž Univerzitě nové doby.

"Je udělen za vzdělávání budoucích alchymistů, astrologů, psychologů krevních skupin, šamanů, vykladačů aury, karet a dalších zasvěcenců."

Anticeny ale získali i jednotlivci. Například astrolog Emil Havelka provozující mimo jiné apatyku Astrál, která podle klubu Sisyfos vykonala na svých zákaznících nepovolené zkoušky s preparáty ztěžklými olovem a rtutí a vyvinula i nadpozemské jogurty. O Zlatý Bludný balvan se podělily hned dvě ženy psycholožky Marta Foučková a Marie Říhová. Byl jim udělen za příkladnou útěchu lidem v neštěstí. Obě odbornice na psychiku totiž říkají, že čím větší neštěstí člověka potkalo, tím větší zrůdou musel být v minulém životě. Takže třeba na legendární Titanic se prý dostavili především bývalí piráti určení k utopení, včetně žen a dětí. Z oceněných se k převzetí ceny osobně nikdo nedostavil. Většina z nich ale vyslala na shromáždění Sisyfa své zástupce, což asi 200 přítomných členů spolku v budově Matematicko-fyzikální fakulty odměnilo srdečným potleskem. Šéfredaktorka časopisu Regenerace Ilona Manolevská zastupovala hned několik oceněných, včetně Milana Calábka šéfa Univerzity Nové doby.

"Pan Calábek je v Nepálu se svými studenty. Jistě bude potěšen tímto vyznamenáním. Každý to vidíme jinak. Já vidím pana Calábka jako skvělého léčitele a filosofa. Pánové ho vidí jinak, ale to neznamená, že bychom nemohli vzájemně diskutovat."

Zástupce astrologa Emila Havelky přečetl shromážděným zdravici svého mistra.

"Vážení soudruzi(smích), děkuji za vaše pozvání k tak významné události. Bohužel se nemohu zúčastnit tohoto velkolepého divadla, inscenovaného bývalými svazáky a komunisty, neboť dávám raději přednost práci před planým žvaněním stranických farizejů (smích). Jsem rád, že jsem obdržel toto vyznamenání, neboť jako horník vím, co znamená bludný balvan, na rozdíl od vás, učených vědátorů. S pozdravem Zdař Bůh, Emil Havelka (smích a potlesk)."

Na činnost spolku Sisyfos existují dva vyhraněné názory. Podle jednoho je Sisyfos nerudná a nevraživá skupina rigidních zastánců vědy klasického střihu. Druhý názorový tábor naopak oceňuje Sisyfos jako ostrůvek kritického rozumu v moři blátivého iracionálního myšlení, mysticismu a postmoderního relativismu. Protivníci už detailně znají navzájem svou argumentaci a jejich pohled na svět je tak rozdílný, že by si vlastně neměli spolu o čem povídat. Omyl! Po udělení anticen se sešlo představenstvo spolku s těmi, co si je přijeli převzít. A mohu potvrdit, že při vínečku se spolu velice družně bavili.