Bohdan Pomahač k rychlým transplantacím obličeje

Plastický chirurg Bohdan Pomahač se umístil jako druhý v anketě Zahraniční Čech roku

Známý český chirurg Bohdan Pomahač, který působí v americkém Bostonu a provedl tu již několik unikátních transplantací obličeje nebo končetin, považuje rychlou transplantaci obličeje za perspektivní metodu. V polovině května ji provedli lékaři v polským Glivicích třiatřicetiletému muži, kterému tvář doslova amputovala řezačka kamene. "Právě tak to zřejmě v budoucnu budeme dělat," konstatoval český chirurg, který v roce 2011 jako jeden z prvních na světě provedl úspěšnou celkovou transplantaci obličeje.

Podle polských lékařů transplantace těžce zraněnému muži zachránila život. Bez ní nebyl schopen jíst, měl vážné potíže s dýcháním a hrozila mu infekce. Lékaři mu rekonstruovali tvář, čelisti, horní patro a očnice. Podle šéfa operačního týmu Adama Macijewského šlo o první transplantaci obličeje v Polsku a zároveň o první takovou transplantaci na světě s cílem zachránit život. Pomahač ale zároveň pro agenturu AP upozornil, že pacient by přece jen měl mít víc času, aby se byl schopen rozhodnout o svém dalším osudu. "Takto zraněný člověk, byť s veškerou psychologickou podporou, se možná jen obtížně rozhoduje pouhé hodiny či dny po události, která ho poznamenává na celý život," řekl český chirurg. Podle polských lékařů se ale pacientova rána zdárně hojí. Muž sám dýchá a reaguje na dotazy. Jeho stav ovšem zůstává vážný, podle ošetřujících lékařů potrvá ještě měsíce, než bude možné konstatovat úspěch.

Bohdan Pomahač se narodil v roce 1971 v Ostravě. Medicínu studoval na univerzitě v Olomouci. Už jako student ale dostal příležitost pracovat v nemocnici v Bostonu, kam se po studiích vrátil na další lékařskou praxi jako plastický chirurg. Pracuje v Brigham and Women's Hospital. V r. 2011 provedl se svým týmem jako první ve Spojených státech celkovou transplantaci obličeje. Ve světovém měřítku šlo o teprve třetí takovou operaci. Česká transplantační nadace mu v r. 2012 udělila cenu za rozvoj transplantační medicíny.