Bohemian Hall v New Yorku slaví sté výročí, čeští krajané k němu pořádají mezinárodní konferenci

Bohemian Hall v New Yorku, foto: Štěpánka Budková

1. října začíná v New Yorku konference českých krajanů. Po mnoha letech se tak sejdou Čechoameričané i hosté z České republiky, Austrálie, Nového Zélandu i zemí východní Evropy a budou se zabývat krajanskou problematikou. Konference se zúčastní i Milena Štráfeldová:

Bohemian Hall v New Yorku,  foto: Štěpánka Budková
Mileno, při jaké příležitosti se krajanské setkání koná?

"Ta příležitost je opravdu velká, protože krajanský spolek Astoria slaví sté výročí založení svého spolkového domu Bohemian Hall. Musíme si uvědomit, že spolek vznikal v době, kdy New York bylo jedno z měst s velmi početnou českou komunitou. Vzniklo tam několik různých krajanských sdružení, ale Astoria je jedním z mála, které se udrželo dodnes. Má za sebou velmi bohatou historii, ale i velmi zajímavou přítomnost, protože dodnes má svůj krajanský dům Bohemian Hall, ve kterém se konají nejrůznější krajanské kulturní pořady, běží tam česká a slovenská škola, do které v současnosti chodí asi šedesát dětí, a je tam také velmi známá newyorská - a prý jediná - zahradní restaurace, kam velmi rádi chodí jak Čechoameričané, Newyorčané, tak i hosté z České republiky."

Uvedla jste nás do prostředí a teď je ale otázka, jaký bude program jednání?

Bohemian Hall v New Yorku,  foto: Štěpánka Budková
"Program bude velmi nabitý, musím říct, a je zarámovaný tím, že Amerika je takový multietnický kotel. Takže se nejprve bude mluvit o etnických otázkách, o náboženských otázkách v Americe, a pak teprve dojde také na ty Čechy. A to z různých pohledů, jednak z pohledu akademiků, ze zámoří, zazní tam ale, a to myslím je velmi zajímavý a přínosný moment, i pohled Čechů z východní Evropy. Mluvit se bude o krajanských sdruženích, o české kultuře a podobných otázkách, které se vlastně ozývaly i na naší nedávné krajanské konferenci, která byla v Praze v Národním muzeu."

Narážíte na to, že taková setkání se konají většinou na území České republiky. Toto je výjimečné, a proto mne hned napadá otázka, jestli se program jednání omezí na to, o čem jste mluvila, nebo zda budou i nějaké další, doprovodné programy?

"Organizátoři připravili opravdu velmi bohatý doprovodný program. Začne například koncertem Marty Kubišové, vystoupí tam také český jazzový orchestr studentů jednoho pražského gymnázia. Budeme se moci zúčastnit i velmi známého a populárního Czech Street Festivalu, při kterém na ulici hrají různé české kapely. A bude tam i velmi zajímavé setkání s bratry Mašínovými, o kterých víme, že zatím odmítají přicestovat do České republiky."