Boni pueri měli v Americe úspěch

Boni pueri na turné ve Spojených státech

Královéhradecký chlapecký pěvecký sbor Boni pueri má za sebou už dvaadvacet let existence. Za tu dobu se v něm vystřídalo na tisíc chlapců, stal se jedním z neznámějších hudebních těles v České republice, na svém kontě má víc než 1500 koncertů, turné po třech kontinentech i nahrávky oceněné prestižními cenami. Účinkoval s takovými hvězdami, jako je slavný tenor José Carreras. Tento víkend se Boni pueri vrátili z více než šestitýdenního turné po Spojených státech. A jak uvádí jejich sbormistr Jakub Martinec - turné velmi úspěšného:

"My jsme začínali u kanadských hranic, postupně jsme procestovali dvanáct amerických států až do Colorada, kde jsme z Denveru přeletěli do Kalifornie, měli jsme koncert v San Franciscu a závěrečný koncert byl pro českou ambasádu ve Washingtonu.

A s jakým programem?

Program byl určen naší americkou agenturou. Byl rozdělen do tří částí, byl to průřez naším repertoárem od staré muziky v první části, kde jsme uváděli ukázky z klasických děl, v druhé části byla česká hudba a folklór a třetí část tvořily písně různých národů.

Jak se program Američanům líbil?

My jsme byli v Americe počtvrté a americké publikum je skvělé, reaguje spontánně. Myslím, že program se určitě líbil, všech třicet devět koncertů bylo skvěle naplněno a skončilo ovacemi vestoje, takže doufejme, že se líbil.

Chodili na Vaše koncerty i Češi žijící v Americe, čeští krajané?

Pravidelně, téměř na každém koncertu se někdo objevil. Někteří dokonce cestovali na víc koncertů, takže se za námi vraceli. Bylo to moc příjemné.

A jak se celá ta cesta líbila klukům?

Pro kluky to byl ohromný zážitek, viděli toho strašně moc. Je to nejen o zpívání, ale i o cestování. Měli spoustu prohlídek muzeí, byli jsme v Bílém domě, kde nám ambasáda zařídila, že jsme mohli jít dovnitř. V San Franciscu byli ve věznici Alcatraz, to je sen každého malého chlapce.

A jak kluci snášejí to dlouhé odloučení od rodiny, od kamarádů?

Ta parta se vybírá dlouho dopředu, aby na sebe byli kluci zvyklí, aby spolu dokázali šest a půl týdne fungovat, být spolu po hotelích i v rodinách. Zvládli to skvěle, protože právě ta parta byla výborná.

Jaký je Váš běžný režim v Česku? Jak často zkoušíte?

Zkoušíme třikrát, čtyřikrát týdne a pravidelně koncertujeme. Průměrně máme každý týden koncert.

Jaké zájezdy plánujete během letošního roku?

Za měsíc nás čeká turné po Španělsku s barokním orchestrem Musica Florea, potom vystoupení na Pražském jaru a turné po Německu.

A chystáte se vydat nějaké nové cédéčko?

Nové cédéčko se plánuje o prázdninách."