Bookmakeři: Hlasování o důvěře potvrdí jednotu vládní koalice

Lidé si mohou od čtvrtka vsadit, jakým výsledkem skončí úterní hlasování o důvěře koaliční vládě ČSSD, KDU-ČSL a Unie svobody-DEU. Bookmakeři předpokládají, že kabinet v hlasování obstojí. Na vyslovení důvěry byl vypsán kurz 1,15. Opačný výsledek vynese sázkařům 3,85násobek vkladů, informoval ve čtvrtek ČTK Filip Jonáš z loterijní společnosti Sazka.

Kabinet Vladimíra Špidly (ČSSD) si chce otestovat, jakou má u svých poslanců podporu. Důvodem je nespokojenost s tím, že někteří poslanci vládních stran v páteční prezidentské volbě zřejmě podpořili čestného předsedu ODS Václava Klause. Pokud by vládě riskantní krok nevyšel, musela by podat demisi.

Poslanecká sněmovna bude o důvěře kabinetu hlasovat na zvláštní schůzi. Zatím dávají poslanci Špidlovu kabinetu naději. Opozice sice pro setrvání současné vlády ruce nezvedne, dosud se ale se svým ne neozval žádný ze 101 poslanců vládní koalice.

Případný pád vlády by mohl podle expertů oslabit korunu a dále zbrzdit plánovanou rozpočtovou reformu. Analytici však většinou soudí, že Špidlův kabinet v úterní zkoušce obstojí.