Bookmakeři: V páteční prezidentské volbě má největší šance Sokol

Největší naděje na usednutí do prezidentského křesla má podle aktuálních kurzů sázkových kanceláří vysokoškolský profesor Jan Sokol. O něco méně šancí bookmakeři přisuzují čestnému předsedovi ODS Václavu Klausovi. Spíše než jeho triumf je ale podle nich pravděpodobnější, že ani v třetí parlamentní volbě se nástupce Václava Havla ještě nepodaří zvolit.

Situace před páteční volbou je nepřehledná a odhady jejího výsledku se rozcházejí. Zástupci některých loterijních společností již dokonce naznačují, že hlasování může skončit prakticky jakkoli. "Všechny možnosti jsou podle našich bookmakerů stejně pravděpodobné," uvedl například mluvčí společnosti Tipsport Lubomír Ježek.

Podle Filipa Jonáše ze Sazky plyne nejvíce sázek i přes nepříznivé odhady bookmakerů na dlouholetého šéfa ODS. Jeho úspěch totiž očekávají dvě pětiny sázkařů, zatímco Sokolovo vítězství tipuje o polovinu lidí méně. "Je to ale spíš tím, že byl na Klause vypsán zajímavý kurz," vysvětlil Jonáš.

Zatímco sázka jedné stokoruny na vítězství kandidáta vládní koalice Sokola se může v pobočkách Sazky zúročit 110 korunami, Klausův úspěch by měl za stejných okolností vynést dvě stě korun. Předpoklad, že i třetí volba skončí patem, pak bude při stejném vkladu oceněn 130 korunami.

Tipsport přikládá všech variantám stejnou pravděpodobnost. Ať již poslanci a senátoři zvolí Sokola, Klause či nerozhodnou o nikom, vyplatí všem správně tipujícím 2,5násobek peněz, které vložili do hry.

Havlova nástupce budou zákonodárci volit v pátek ve Španělském sále Pražského hradu. Pokud nebude nikdo zvolen, rozhodnou o prezidentovi zřejmě až občané v přímé volbě.