Boty z 3D tiskárny. Studenti ze zlínské univerzity sklízí úspěchy i v zahraničí

Unikátní technologii výroby částí obuvi vyvinuli studentky a studenti Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Vytvořili devět párů originálních bot, jejichž podešev je zhotovena metodou práškového 3D tisku. S projektem se dostali i do finále mezinárodní soutěže mladých designérů v německém Erfurtu.

Foto: Petra Bašnáková,  Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

Jak informuje univerzita na svém webu, studenti magisterského programu Design obuvi dostali za úkol navrhnout vzhled obuvi a ve spolupráci s technology z firmy 3Dees Industries vytvořit speciální podešve. Společně vyrobili devět párů obuvi s 3D podrážkami, které se následně testovaly.

„Všichni studenti tvořili nositelné páry obuvi pro svou velikost, aby mohli sami na sobě testovat charakter materiálu. Metoda práškového 3D tisku je vhodná jak pro takzvaný rapid prototyping, který umožňuje rychlé vytváření prototypů pro otestování návrhu designéra před tím, než vejde do výroby, tak i pro následnou výrobu finálních funkčních modelů,“ vysvětluje Lucie Trejtnarová, vedoucí ateliéru Design obuvi Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati.

Důraz je kladen i na udržitelný přístup k výrobě obuvi. Metoda práškového 3D tisku umožňuje recyklaci - pokud se podešve ochodí, materiál lze rozdrtit na prášek a použít znovu.

Foto: Petra Bašnáková,  Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

„Pro otestování návrhu i pro následnou výrobu finálních funkčních modelů zvolili technologii, která jako jedna z mála zvládá vyhotovit pružné a odolné výrobky. V současnosti je právě tato technologie nejblíže nasazení do sériové výroby speciálních podrážek,“ upozorňuje mluvčí univerzity Petra Svěráková.

Díky využití aditivních technologií v obuvnictví lze také efektivně propojit design obuvi s požadavky pro zdravou chůzi. Podle Adama Řeháka z firmy 3Dees Industries lze díky mřížkové struktuře ve spolupráci s ortopedy či podiatry vyrobit customizované stélky, které podle zátěžové mapy budou odpovídat potřebám každého pacienta a plně se mu přizpůsobí. Tato technologie také umožňuje vyrobit boty, které budou velice lehké. Navíc i vzhledově zajímavé.

„Zdravotní obuv je pro mnoho lidí tabu a stále preferují vzhled před funkčností. Díky jednoduché customizaci mohou výrobci obuvi bořit mýty a nabízet boty, které lépe plní ergonomické funkce, jsou přizpůsobené tvaru nohy i potřebám klientů a zároveň vypadají skvěle,“ doplňuje Adam Řehák.

Foto: Petra Bašnáková,  Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

První mezinárodní úspěch

Studentský projekt přihlásila Lucie Trejtnarová do mezinárodní designerské soutěže 3D Pioneers Challenge. Ta oceňuje inovativní projekty, které se týkají právě využití 3D tisku. A úspěch se dostavil.

Z přihlášek z 25 zemí a 5 kontinentů vybrala odborná porota zlínský projekt mezi hrstku finalistů. Díky tomu budou zlínské páry obuvi součástí květnové výstavy v německém Erfurtu.

Foto: Petra Bašnáková,  Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

Fakulta multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně spolupracuje s firmami s praxe na realizaci různorodých projektů každý rok.

„Už přes 20 let vychovává designéry, filmaře, fotografy a odborníky na komunikaci a arts management – absolventy, kteří díky prakticky zaměřenému studiu získávají cenné zkušenosti ještě před startem své kariéry,“ připomíná fakulta na webu.

Autor: Katarína Brezovská | Zdroj: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
spustit audio