Britové se obávají zhoršení českého piva

Britští spotřebitelé piva se obávají, že kvalita piva vyráběného v tuzemských pivovarech se zhoršuje. Podle výkonného ředitele britského sdružení na ochranu spotřebitelů piva CAMRA Mika Bennera se někteří domácí výrobci snaží co nejvíce ušetřit. Na úkor kvality piva zkracují dobu zrání ležáků a používají méně kvalitní zahraniční chmel. "Pověst ČR, pokud jde o produkci původního charakteristického piva prvotřídní kvality, bude ztracena a spotřebitelé v jiných zemích si to brzy uvědomí," uvedl Benner. Podle předsedy Českého svazu pivovarů a sladoven Jana Veselého je tato kritika nefér, nekvalifikovaná a urážlivá. "Mně to připadá jako neskutečná drzost," reagoval Veselý. Spotřeba piva na hlavu v ČR dosáhla v roce 1990 160 litrů ročně a na této úrovni se stále drží. Současně roste export, který loni překročil dva miliony hektolitrů. "Pokud ti pánové mají pravdu, tak říkají, že naši i zahraniční konzumenti jsou hlupáci, kteří se v pivu nevyznají," dodal Veselý. Podle britského odborníka na pivo a publicisty Rogera Protze však některé pivovary v tuzemsku přešly od horizontálních nádrží ke svislým kuželovitým tankům, které urychlují kvašení piva. Například Pilsner Urquell zkrátil dobu svého zrání z 60 na 27 dní. Zrání zkrátil i pivovar Velké Popovice, který rovněž patří do nadnárodního koncernu SABMiller. Domácí pivovary vystavily v prvním pololetí 8,84 milionu hektolitrů piva, což je meziroční pokles zhruba o 1,5 procenta.