Britský korunní princ Charles opět navštívil Prahu

Princ Charles

Stovky lidí v pondělí na Pražském hradě vítaly následníka britského trůnu prince Charlese, který po šesti letech zavítal do České republiky na třídenní návštěvu. Program prvního dne pobytu tohoto vzácného hosta v Praze sledovala Evelina Himalová.

Princ Charles
Půldruhé hodiny čekaly v pondělí odpoledne davy lidí na Pražském hradě, aby uvítali britského korunního prince Charlese. Jeho letadlo totiž kvůli mlze a dešti odstartovalo z Londýna se zpožděním. A taková byla reakce jedné z vítajících žen. Prezident Václav Havel a jeho žena Dagmar přivítali prince Charlese na prvním hradním nádvoří se všemi vojenskými poctami. V doprovodu prezidentského páru si pak britský korunní princ prohlédl Ledeburskou a Pálffyho zahradu v terasách pod Pražským hradem. Právě rekonstrukce těchto barokních zahrad byla prvním projektem Pražského památkového fondu, který princ Charles v Česku založil s prezidentem Havlem v roce 1992. Prezident poznamenal, že princi, který se zajímá o urbanistiku, pražská architektura učarovala. Jejich společný fond se podílí na rekonstrukci i jiných klenotů pražské architektury. Václav Havel nyní usiluje o pomoc i při záchraně monumentálního kostela svaté Anny.

"Naše nadace, kterou máme s mojí ženou, "Vize 97" má mnoho rozmanitých projektů i projekty kulturní, z nichž takový nejrozsáhlejší, největší je plán na jakousi obnovu tohoto kostela."

První den třídenní návštěvy České republiky zakončil princ Charles slavnostní večeří pořádanou manželským prezidentským párem, který jej obdaroval křišťálovou karafou se znakem prince z Walesu a knihou o českém umění.