Britští vojáci pomohli během z Prahy do Vyškova postiženým dětem

Štafetovým během z Prahy ke své posádce ve Vyškově získali ve středu vojáci z Britského poradního a výcvikového týmu (BMATT) 50.000 korun pro charitativní organizaci Paprsek. Do akce se zapojilo 15 britských, dva čeští a jeden maďarský voják z týmu. "Peníze pomohou postiženým dětem," řekl ČTK jeden z organizátorů akce Jiří Nudčenko.

První z vojáků vyběhl od britské ambasády v Praze na trasu dlouhou 261 kilometru v pondělí. Vojáci si celou trasu rozdělili po deseti kilometrech. Členové týmu běželi pouze přes den, a to přes Kolín, Havlíčkův Brod, Žďár nad Sázavou a Blansko. Na středu si běžci nechali poslední úsek mezi Drnovicemi a Vyškovem. Na vyškovském centrálním náměstí je přivítali obyvatelé města a také nefalšovaná skotská kapela tvořená čtyřmi dudáky a dvěma bubeníky. Během chtěl tým nejen podpořit charitativní organizaci, ale také poděkovat městu za dobrou spolupráci.

Štafetový běh vojáků byl sponzorovaný. Tým tak za něj dostával od firem, institucí i jednotlivců finanční příspěvky. Ve Vyškově tak mohli členové britského týmu předat organizaci Paprsek symbolický šek s 50.000 korunami.

Britové působí ve Vyškově již čtyři roky. Jejich posláním je školit důstojníky zemí střední a východní Evropy tak, aby se zcela sjednotil způsob velení a řízení jednotek ve všech zemích NATO. Vyučuje se způsobem "uč učitele". Absolventi se vracejí ke svým útvarům, kde školí budoucí vojenské profesionály. Činnost týmu zahájil v roce 2000 ve Vyškově princ Charles.