Brno se chystá na vrchol letošní motoristické sezóny

Valentino Rossi a Nicky Hayden, foto: ČTK

Bude motocyklová VC Brna životním závodem Lukáše Peška? Tuto otázku si kladou všichni fanoušci českého motorismu. Odpověď budeme znát již po tomto víkendu, kdy se závod seriálu MS v jihomoravské metropoli uskuteční.

Valentino Rossi a Nicky Hayden,  foto: ČTK
Lukáš Pešek pronikl v této sezóně mezi absolutní světovou elitu. Klíčové okamžiky pro něj při každé VC nastávají v samotném úvodu a poté úplném závěru závodu.

"Nejtěžší je samozřejmě start, protože mi moc nejdou a dostat se dopředu není jednoduché. Pak také poslední tři kola, jelikož to už je hodně agresivní, jak se říká na krev a tak si musím dávat bacha."

Přestože dvacetiletý talent při čtyřech startech v Brně třikrát závod nedokončil, považuje zdejší okruh za svůj oblíbený.

"Trať je oblíbená, problém je, že je moc široká a tak je potřeba velký výkon motoru. Navíc poslední dobou jsme tam testovali a je to po autech dost hrbatý, takže výhody žádné. Všichni mají stejné podmínky a všichni to umí."

V seriálu MS se Pešek ve své kubatuře do 125 ccm už třikrát prodral na stupně vítězů. O prvenství však zatím marně sní. Pokud by se mu to podařilo právě na domácí půdě, dostane brněnské pořadatele do problémů.

"Jak se odměním? Budou muset odložit závod, co půjde po nás, protože pojedu tak dlouho to kolo, že si to nikdo neumí představit."

To bylo samozřejmě myšleno v nadsázce, neboť časový harmonogram kteréhokoliv závodu pochopitelně s čestným kolečkem pro vítěze počítá. Další českou nadějí bude ve dvojnásobně silné kubatuře Jakub Smrž. Ten si je dobře vědom, že dobrý výsledek mu zajistí především psychická pohoda. Na tlak domácího prostředí je tak díky svým dlouholetým zkušenostem připravený.

"Jedu v Brně podeváté. Dříve jsem měl s koncentrací v Brně problémy, ale už loni se mi to podařilo překlenout a dá se říct, že to byl jeden z nejlepších závodů sezóny. I když je to někdy pro okolí nepříjemné a já se nemůžu všem věnovat tak, jak by si představovali, tak jsem našel cestu, jak fungovat v Brně, abych byl v maximální psychické pohodě."

Přestože zná brněnský okruh jako své boty, mezi ty oblíbené ho neřadí.

"Osobně nemám tento typ okruhu rád. I když je Brno domácí trať, takže tam jedu rád, ale takto široké tratě mi moc nevyhovují. Navíc Brno je takové jednotvárné, všechny zatáčky jsou podobné, ale o závodním víkendu je to jiné. Jedeme tam šest tréninků, warm up a závod a už jenom to, že se na to moc těším, protože je to domácí závod předčí všechno."

V posledních týdnech panovalo v ČR velmi proměnlivé počasí. Smrž má v tomto ohledu směrem k nedělnímu závodu jednoznačné přání.

"Já bych byl určitě nejradši, kdyby bylo hezky - tak 30 - 40 stupňů."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio