Motocyklista Lukáš Pešek stál ve Velké ceně ČR na stupních vítězů

Foto: ČTK

Zvuky silných motorek, 250 tisíc diváků a po 36 letech český úspěch, když na stupních vítězů stanul Lukáš Pešek. Tak by se dala ve zkratce charakterizovat Velká cena České republiky na Masarykově okruhu v Brně.

Lukáš Pešek,  foto: ČTK
Skoro to vypadalo na nepopulární bramborovou medaili za čtvrté místo, ale pár zatáček před cílem předvedl Lukáš Pešek vynikající manévr a dojel si mezi stopětadvacítkami pro bronz. Předjel dosavadního lídra Mistrovství světa Maďara Gábora Talmacsiho.

"Vyšlo mi to úplně super, až jsem byl překvapený. On to nechtěl pustit, rval se tam zuby, nehty. Ale tím si zkazil výjezd, pak už byl hrozně dlouhý a do toho kopce ztratil. Kdyby to zavřel, tak se budeme strkat a Bůh ví, jak by to dopadlo."

Na stupních vítězů stál znovu český jezdec po 36 letech. Z vítězství v závodě se radoval Španěl Hector Faubel, druhý dojel Ital Pasini. Čeští fanoušci byli se třetím místem Lukáše Peška spokojeni.

"Moc krásný. Přáli jsme mu první, ale bylo to hezký. - No super, nemělo to chybu, fandili jsme všichni. Odjíždíme dřív, abychom nebyli v těch zácpách".

Vítěz Australan Casey Stoner  (vpravo) a druhý Američan John Hopkins,  foto: ČTK
Pešek měl obrovskou radost, vylezl na hrazení a mezi diváky hodil svou přilbu a rukavice. Start z druhé řady mu příliš nevyšel, po chvilkovém zaváhání se propadl až na desáté místo. V průběhu celého závodu však předváděl výborný výkon, ve čtvrtém okruhu dokonce zajel nejrychlejší kolo závodu. Nebýt pokaženého startu, byl by nejspíš nepřemožitelný a vyhrál by. V průběžném pořadí nyní patří Peškovi třetí příčka, stejně jako Japonci Kojamovi.

A jak dopadly ostatní kategorie? Loňské vítězství obhájil v kubatuře do 250 ccm Španěl Jorge Lorenzo. Díky 14. místu bodoval i český jezdec Karel Abraham. Ve třídě MotoGP suverénně vyhrál vedoucí jezdec mistrovství světa Australan Casey Stoner a výrazně si přiblížil titul. Jeho největší soupeř Ital Valentino Rossi skončil až na sedmém místě. Dění na Masarykově okruhu poznamenala hrůzostrašně vypadající nehoda japonského motocyklisty Tara Sekigučiho. Havárie pro jezdce skončila zlomeninami pánve a dvou žeber.

Nedělní závody sledovalo na 160 tisíc diváků. S určitostí tak padl rekord Velké ceny z loňského roku. Loni přišlo dohromady za tři dny 159.000 lidí, letos čtvrt milionu. Všechny kempy byly plné, řekl mluvčí jihomoravské policie Pavel Šváb.

Lukáš Pešek,  foto: ČTK
"Dnes máme v areálu Masarykova okruhu a přilehlých kempech zaparkováno 11.740 osobníc aut, 6.000 motocyklů a téměř 90 autobusů. Celkem s pořadateli odhadujeme, že se na dnešní závody přijelo podívat 160 tisíc diváků, což pochopitelně znamená velkou trpělivost u řidičů při rozjezdu, protože přes všechna nachystaná dopravní opatření nemůžeme silnice nafouknout a pojmou jenom tolik aut, kolik stačí kapacita."

Podle policie byla během Velké ceny situace klidná. Nestal se žádný závažný trestný čin ani výtržnost. Řešily se jen drobné krádeže a řízení pod vlivem alkoholu. Policisté si pochvalovali spolupráci s rakouskými kolegy, kteří byli zařazeni do smíšených hlídek. Ukrást některou z motorek, které lemovaly dlouhé kilometry příjezdových cest, bylo prakticky nemožné. Každých 50 metrů stál jeden policista.

A jak vypadal odjezd? Všude byly slyšet burácející stroje. Za Brněm se tvořily kolony, ale hlavní tepna - dálnice D1 na Prahu byla v neděli odpoledne dobře průjezdná. Snad všechny mosty přes dálnici zaplnili diváci, kteří chtěli vidět silné stroje. Někteří to pojali jako piknik a vyrazili k silnicím kempovat i s celou rodinou. Prohlédnout si motorky bylo však možné jen u benzínek, protože po dálnici se některé řítily i dvoustovkou.