Bývalý prezident Klaus dostal od pražské hygieny pokutu 10.000 korun

Bývalý prezident Václav Klaus dostal od pražské hygienické stanice pokutu 10.000 korun za říjnové vystoupení bez roušky před Obecním domem v Praze. Klaus s rozhodnutím nesouhlasí a prostřednictvím svého právníka podal ve středu proti rozhodnutí odpor. Požaduje, aby s ním bylo přestupkové řízení zastaveno. Klaus to uvedl v prohlášení, které ČTK poskytl Petr Macinka z Institutu Václava Klause.

Klaus přišel 28. října před Obecní dům uctít památku vzniku Československa. U pamětní desky vystoupil s projevem, ve kterém kritizoval vládní opatření proti koronaviru. Během akce neměl nasazenu roušku, za což byl kritizován. Bez roušky přišel i na oslavy výročí událostí spojených se 17. listopadem na Národní třídě. Česká televize už dříve informovala o tom, že za toto porušení vládních nařízení by měl od pražské hygienické stanice dostat pokutu 3000 korun.

Bývalý prezident v prohlášení napsal čtyři důvody svého nesouhlasu. Domnívá se, že udělení pokuty je postihem za politický akt, a ne trestem motivovaným epidemiologickými důvody. Je podle něj povinností představitelů veřejného života veřejně si připomenout založení státu a "nenechat se odstrašit" epidemií. Poznamenal, že postih dostal za několikaminutové položení kytice a asi dvouminutový venkovní projev bez roušky. Klaus v prohlášení dále uvádí, že povinnosti může ukládat jen zákon.