Průzkum: Většina lidí v Česku opatření dodržuje, jejich účinnost ale hodnotí různě

Foto: ČTK / Ondřej Deml

V Česku se kvůli špatné epidemické situaci od 1. března výrazně zpřísnila opatření. Podle průzkumu Medianu pro Český rozhlas lidé za nejúčinnější považují povinné nošení respirátorů, naopak jako nejméně účinné hodnotí další zavírání obchodů nebo omezení pohybu mezi okresy.

Přemysl Čech,  foto: archiv agentury Median

Drtivá většina dotázaných Čechů tvrdí, že protiepidemická opatření striktně dodržuje. Osm procent občanů pravidla nedodržuje. „Devadesát dva procent respondentů se vyjádřilo, že opatření dodržují,“ potvrdil Českému rozhlasu Přemysl Čech z Medianu.

Nejčastěji jsou to podle něj senioři, z nichž tři čtvrtiny odpověděly, že se opatřeními rozhodně řídí. Naopak v nejmladší skupině je to jen třetina. Kraje či velikosti bydliště nehrají v otázce dodržování opatření významnou roli.

Pro seniory jsou protiepidemická opatření také nejsrozumitelnější. „Naopak v nejmladší věkové kategorii 18 až 29 let se v nich zcela orientuje pouze pětina,“ dodal Čech.

Celkově jsou restrikce podle průzkumu naprosto srozumitelná pro více než polovinu obyvatel Česka, třetina je chápe jen částečně. Devět procent dotázaných se v nich vůbec neorientuje.

Povinné testování zaměstnanců a uzavření průmyslu

Foto: ČTK / Kateřina Šulová

Při hodnocení účinnosti opatření dopadlo nejlépe nošení respirátorů a nanoroušek ve veřejných prostorách, které dostalo průměrnou známku 2,03 z pětistupňové škály. Povinné testování ve firmách dostalo známku 2,08. Přemysl Čech ale upozornil, že názory hodnocení tohoto opatření se liší.

„Povinné testování zaměstnanců nejvíce vadí soukromým podnikatelům, dali průměrnou známku 2,43. Samotným zaměstnancům ale vadí výrazně méně. Ti toto opatření ohodnotili známkou 2,24,“ přiblížil.

Foto: ČTK / Radek Petrášek

Názory na uzavření průmyslových podniků jsou vyrovnané. Zavírání průmyslu odmítají hlavně odpůrci očkování. Hodnocení se mírně liší i v jednotlivých krajích. „Pro uzavírání průmyslových podniků byli spíše lidé v Praze a středních Čechách než na Moravě,“ vysvětlil rozhlasu Čech. Doplnil, že souhlas s uzavřením průmyslových podniků klesá společně s věkem.

Na otázky v průzkumu Medianu pro Český rozhlas odpovídalo přes tisíc lidí.

Foto: ČTK / Michaela Říhová

Přísnější opatření platí v Česku od 1. března. Vláda omezila pohyb mezi okresy na cesty do práce, k lékaři nebo na úřady. Povinné je také nošení respirátorů nebo nanoroušek v obchodech nebo hromadné dopravě. Uzavřené jsou opět také školy a školky a některé obchody, které dříve měly výjimku.