Zákaz cestování ven i dovnitř. Vláda kvůli covidu uzavřela tři okresy

Foto: ČTK / Vojtěch Hájek

Obyvatelé okresů Cheb, Sokolov a Trutnov je od čtvrteční půlnoci nesmí opouštět a lidé odjinud do nich nesmí jezdit. Kvůli šíření koronaviru v této oblasti o tom rozhodla vláda. Výjimky platí pro cesty do práce, školy nebo zdravotnického zařízení. Policie bude hlídat příjezdové cesty a kontrolovat dokumenty.

Jan Blatný,  foto: ČTK / Kateřina Šulová

"Jedná se o oblasti, kde počet nově nakažených je tři až čtyřikrát vyšší než v jiných oblastech země," vysvětlil opatření po mimořádném jednání vlády ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Nemocnice podle něj mají plné kapacity a musejí pacienty převážet jinam.

Omezení pohybu nebude platit pro školáky, pro lidi dojíždějící do jiných okresů do práce nebo pro některé neodkladné cesty. Jejich účel ale vždy musí doložit. "Cestující na příjezdových cestách bude kontrolovat policie," dodal ministr.

Foto: ČTK / Kateřina Šulová

Obyvatelé všech tří okresů musí také veřejných místech povinně nosit respirátor typu FFP2 nebo přinejmenším chirurgickou roušku. "Jedná se o nařízení pro všechny vnitřní prostory, pro veřejnou dopravu a všechna ostatní veřejně přístupná místa. Tam, kde jsou více něž dva lidi na méně naž dva metry od sebe," upřesnil Blatný.

Vláda proto rozhodla, že stát pošle do postižených krajů ochranné pomůcky. Do Královéhradeckého a Karlovarského kraje pošle dohromady milion jednorázových roušek ze státních rezerv. Jsou určené pro sociálně slabé. Jedná se také o tom, že školám a školkám v uzavřených okresech poskytne respirátory FFP2.

Foto: Lucie Fürstová,  archiv ČRo

Omezení pohybu se dotkne i firem v postižených okresech. Tamním zaměstnavatelům vláda doporučila režimová opatření na pracovištích, co největší využití práce z domova a pravidelné antigenní testování. Omezený přístup budou mít lidé z jiných okresů i do části Krkonoš ležící v tomto okrese.

"Lepší by bylo zrychlit vakcinaci"

Přijatá opatření jsou podle hejtmana Karlovarského kraje Petra Kulhánka (za STAN) vymahatelná, pokud se například upřesní to, jak budou lidé prokazovat účel svých cest. Podle hejtmana Královéhradeckého kraje Martina Červíčka (ODS) bude nutné zpřísněná omezení pohybu a dalších opatření v okrese Trutnov dodržovat. Lépe lze ale podle něj zvládnout epidemii testováním, trasováním a urychlením očkování.

Martin Červíček,  foto: Martin Vlček,  Kancelář Senátu,  Wikimedia Commons,  CC BY 3.0

"Situace v Královéhradeckém kraji je dlouhodobě nepříznivá a žádné opatření na tom nemění prakticky nic. V tuto chvíli nám nezbývá nic jiného než to respektovat a snažit se ve spolupráci všech složek, aby opatření byla zajištěna," řekl.

Fakultní nemocnice Hradec Králové je v tuto chvíli téměř na hraně kapacit. Hospitalizovaných s covidem-19 má přes 220, šest desítek z nich vyžaduje umístění na jednotkách intenzivní péče. Nemocnice informovala, že i přes velký počet v práci nepřítomných zdravotníků připravuje otevření dalšího oddělení, které bude zajišťovat péči o pacienty s covidem. Také situace v sokolovské nemocnici je kvůli šíření covidu-19 podle tamních lékařů kritická.

Jiří Černý,  foto: archiv Jiřího Černého

Zástupci postižených okresů tvrdí, že vláda na kritickou situaci reagovala pozdě a přísnější pravidla pro volný pohyb bude složité vymáhat. Uvedl to starosta Trutnova Ivan Adamec (ODS). Nařízení vlády považuje za zbytečné a nekoncepční. Také podle něj by vláda měla spíše v postižených okresech urychlit vakcinaci.

Podle místostarosty Chebu Jiřího Černého (VPM) měla přísnější opatření v okresech Cheb a Sokolov přijít dřív. Situace na Chebsku je podle něj špatná delší dobu. Apeloval na obyvatele, aby aspoň týden zůstali doma, a pomohli tak zastavit šíření koronaviru.