Bývalý vězeňský dozorce Vondruška byl u soudu zproštěn viny

Foto: ČTK

Liberecký soud osvobodil bývalého vězeňského dozorce a komunistického exposlance Josefa Vondruška. Vondruška měl podle obžaloby v 80. letech v proslulé minkovické věznici mlátit a týrat politického vězně Jiřího Wolfa. Podle soudu se ale nepodařilo prokázat, že k týrání skutečně došlo. Svědectví Jiřího Wolfa i jeho spoluvězňů si podle soudce protiřečila, některá byla dokonce nepravdivá.

Josef Vondruška se svým obhájcem  (vpravo),  foto: ČTK
Ostře sledovaný soudní proces se táhne od r. 2006, kdy podnět k vyšetřování této kauzy dal bývalý disident a občanský aktivista Petr Cibulka. Vondrušku, který byl v té době poslancem za KSČM, musela dokonce sněmovna v r. 2007 vydat k trestnímu stíhání. Sám Vondruška od počátku popíral, že by vězně bil. Poměry v minkovické věznici, které vězni ve svých svědectvích označovali za otřesné, byly navíc podle Vondrušky zcela standardní:

"Problémy se vždycky nějaké najdou, mnohdy je způsobili i sami vězni. Ale bylo to standardní jako ve všech ostatních věznicích Sboru nápravné výchovy, kterých bylo několik desítek."

Vondruška vleklou soudní při od počátku označoval za politický proces a snahu pošpinit komunistickou stranu. Podobně se po vynesení rozsudku pro Český rozhlas vyjádřil i šéf KSČM Vojtěch Filip:

Foto: ČTK
"Já jsem rád, že Josef Vondruška byl osvobozen. Považoval jsem celou kauzu za uměle vytvořenou a politicky motivovanou, protože celé obvinění spočívalo na nepravdivých údajích."

Liberecký soudce Pavel Pachner svůj verdikt zdůvodnil tím, že ve výpovědích samotného Wolfa i dalších svědků byly rozpory, Wolf jinak vypovídal v přípravném řízení a jinak před soudem. Celá obžaloba stála přitom jen na jeho výpovědi. K bití mělo docházet v samovazbě, bez dalších očitých svědků. Jiří Wolf již dříve přiznal, že si podrobnosti týrání z 80. let přesně nepamatuje. K výsledku soudního procesu byl už předem skeptický:

"Tady se jedná o to, že komunisté byli profesionálové. Oni věděli přesně, co a jak. U toho bití nesměli být svědci. A to se jim skutečně dařilo. Je velmi těžko dokázat, že vykořisťovali, protože scházejí dokumenty, to všechno je zničeno. Jak lidi vykořisťovali, jak je přiměli k drastickým opatřením, aby plnili normy, které byly až šestnáctkrát větší. Takže já si myslím, že asi nedojde k odsouzení toho člověka."

Jiřího Wolfa, který byl původně odsouzen kvůli vylepování letáků a plakátů a ve vězení nakonec strávil téměř deset let, přesto verdikt soudce Pachnera zklamal:

Jiří Wolf,  foto: archiv J.Wolfa
"Ta obžaloba v podstatě skutečně stála takzvaně na vodě, protože tam chyběl důkaz, že by Vondruška někoho mlátil. Jestliže byl ale Vondruška zbaven viny, to neznamená, že je nevinen a že je morálně čistý a že je rehabilitovaný. Já si myslím, že justice dostala šanci, aby udělala reparát z lidských práv, ze zákona, z práva a ze spravedlnosti, ale nepodařilo se jí to. Ten reparát úspěšně nesložila."

Historik Tomáš Bursík z Národního muzea v Praze je přesvědčen, že justice se stále ještě se zločiny komunismu nedokázala vyrovnat:

"Přiznám se, že poté, jakým způsobem tady probíhají, resp. neprobíhají soudy s bývalými představiteli komunistického režimu, byl jsem poměrně skeptický, že by třeba i jeden bachař mohl být odsouzen."

Osvobozující rozsudek není pravomocný, státní zástupce se na místě odvolal. Kauzu, která se táhne už 5 let, tak bude řešit krajský soud. Minkovická věznice byla kvůli zcela nevyhovujícím podmínkám už v 90. letech srovnána se zemí.