Ceny Alfréda Radoka získalo Obludárium Divadla bratří Formanů i Havlovo Odcházení

Václav Havel převzal z rukou Anny Freimanové cenu v kategorii hra roku za inscenaci Odcházení, foto: ČTK

V pražském Divadle Kolowrat byly v sobotu uděleny divadelní Ceny Alfréda Radoka za rok 2008. Mezi oceněnými je například představení Obludárium Divadla bratří Formanů, hra Odcházení Václava Havla nebo pražský Činoherní klub. Více uslyšíte od Mileny Štráfeldové:

Zleva Petr Forman,  Ivan Arsenjev a Veronika Švábová,  vpravo moderátor Marek Němec,  foto: ČTK
Prestižní ocenění každoročně uděluje Nadační fond Cen Alfreda Radoka ve spolupráci s Agenturou Aurapont a časopisem Svět a divadlo. Letos byla udělena už po sedmnácté. O inscenačních cenách v osmi kategoriích rozhodlo svými hlasy celkem šestašedesát divadelních kritiků a recenzentů. Favority mezi nominovanými byla hra exprezidenta Václava Havla Odcházení, opera Zítra se bude... nebo vítěz ankety Divadelních novin - Obludárium režiséra Petra Formana:

"Je dost výjimečné, že to jsou všechno nová česká díla. Je to velké spektrum od čisté činohry, tedy Havlovy hry, přes kombinaci cirkusu, loutkového divadla a tanečního divadla až po operu,"

říká šéfredaktor časopisu Svět a divadlo a člen správní rady Nadačního fondu Karel Král. Hlavní cenu, inscenaci roku, nakonec získalo právě Obludárium Ivana Arsenjeva, Veroniky Švábové a Petra Formana. Těžko zařaditelné cirkusové představení uvádí Divadlo bratří Formanů. Hraje je před vyprodaným hledištěm, pro Petra Formana je ale, důležité, že inscenaci ocenili i odborníci:

"To je první velký úspěch a je to velké ocenění, že si toho prostě všimnou lidi a kritika."

Další hlavní inscenační ceny vyjmenovala Klára Procházková z Nadačního fondu Cen Alfréda Radoka:

Václav Havel převzal z rukou Anny Freimanové cenu v kategorii hra roku za inscenaci Odcházení,  foto: ČTK
"V kategorii ženský herecký výkon získala ocenění Soňa Červená za účinkování v opeře Zítra se bude... Aleše Březiny a Jiřího Nekvasila. Cenu za mužský herecký výkon dostal Jaromír Dulava za roli předsedy v Kunderově Ptákovině v režii Ladislava Smočka v Činoherním klubu."

A Činoherní klub se také stal Divadlem roku 2008.

"Je takovým rodinným stříbrem českého divadla. Současnému vedení se daří jednak držet neselhávající kvalitu divadelních inscenací, a jednak skutečně tvořivě rozvíjet tradici velkého hereckého divadla, kterým Činoherní klub od 60. let je,"

vysvětluje divadelní publicistka, kritička a překladatelka Jitka Sloupová. Českou hrou roku se stalo Odcházení Václava Havla. Exprezident naznačil, že tato hra by neměla být jeho poslední:

"Já bych chtěl ještě nějakou hru napsat. Matně ji mám v hlavě, ale všechno je to otázka času a soustředění. Kdybych se mohl na šest týdnů někam zašít a ničím nebýt rušen, tak ji napíšu. Ale to se mi bohužel zatím nedaří."

Vedle toho porota složená z dramatiků a dramaturgů ocenila i nejlepší novinku. Vybírala přitom ze 48 textů od 43 autorů. Vítězkou dramatické soutěže se stala hra slovenské autorky Vladislavy Fekete Krátke spojenia. Uvede ji Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích a v rozhlasové podobě bude mít premiéru i na stanici Českého rozhlasu Vltava.