Černí koně pro Vancouver - Novotná a Březina

Michal Březina, foto: ČTK

V tomto týdnu vám představíme některá z medailových želízek české výpravy na ZOH ve Vancouveru. Těmi nejžhavějšími jsou rychlobruslařka Martina Sáblíková a běžec na lyžích Lukáš Bauer. Ti dostali v našem vysílání prostor poměrně nedávno, a tak se dnes zaměříme na tzv. druhou medailovou vlnu. Jejími zástupci jsou mj. čerstvá mistryně Evropy v rychlobruslení na krátké dráze Kateřina Novotná a juniorský vicemistr světa v krasobruslení Michal Březina.

Kateřina Novotná,  foto: ČTK
Kateřina Novotná má narozdíl od mladého Březiny již olympijskou zkušenost za sebou, ale jak trefně podotýká, většina jejích soupeřek také.

"Jsem starší, zkušenější i psychicky vyspělejší. Jsem na tom lépe i fyzicky a technicky, ale nezlepšuji se sama. Zlepšují se všichni, takže to bude stejně těžký jako v Turíně."

Zatímco Sáblíková se vyloženě specializuje na dlouhé tratě, Novotná je velkou rychlobruslařskou univerzálkou, což potvrdila v Drážďanech ziskem titulu mistryně Evropy ve víceboji. Sama tvrdí, že všechny tratě má ráda stejně.

"Baví mě všechny tratě, patnáctistovka je jiná než pětistovka, ale člověk se na to musí naladit. Mohu uspět v jakékoliv disciplíně."

Přece jen na sprinterské pětistovce je to v tzv. short tracku hodně o štěstí.

"Na pětistovce hraje štěstí větší roli než na patnáctistovce. Tam se musí více taktizovat i závodit. Na pětistovce je to start - cíl a pokud je člověk vzadu, tak musí čekat na chyby soupeřů."

Asi největším rychlobruslařským šťastlivcem je Australan Steve Bradbury, kterému ve finále olympijského závodu v Salt Lake City v cílové zatáčce popadali úplně všichni soupeři a on z poslední pozice projel vítězoslavně cílem a pak jen dlouhé minuty nevěřícně kroutil hlavou. Stal se tak patrně nejkurióznějším držitelem zlaté medaile v olympijské historii. Kateřina Novotná připouští, že občas se tímto způsobem někdo opravdu prosadí, ale přesto většinou triumfují favorité.

"Je to o štěstí i pro ty, co na to nemají, ale většinou se favorité prosadí. Mezi ně se někdy dostane někdo z outsiderů, ale je to hlavně o umění bruslit, závodit a taktizovat."

Michal Březina,  foto: ČTK
Největší českou krasobruslařskou nadějí překvapivě není mistr Evropy Tomáš Verner, ale Michal Březina, který ho letos již dvakrát porazil. Přitom nechybělo mnoho a 4. borec z nedávného šampionátu starého kontinentu v Tallinu mohl hrát hokej.

"Chtěl jsem hrát původně hokej, ale táta mi řekl, že se napřed naučím bruslit a pak můžu hrát hokej. Tak jsem se naučil bruslit a už jsem u toho zůstal."

Březina si pochvaluje i občasné kontakty se slavnými českými virtuosi na ledě nedávné minulosti.

Michal Březina,  foto: ČTK
"Je to super, když mi Petr Barna po mailu gratuloval k medaili na MSJ. Hrozně to potěší."

Otázkou zůstává, zda v olympijské volné jízdě zařadí čtverný skok, se kterým se na trénincích zatím docela potýká.

"V jízdách není stoprocentní, ale na trénincích ho samostatně ze čtyř pokusů dvakrát zvládnu - takže tam je 50 % jistota."

A jaké si klade Březina před sebe pro Vancouver cíle?

"Chtěl bych se dostat do finále. Atmosféra je na olympiádě úplně někde jinde, než na ME nebo MS. Bude to pro mě velká psychická podpora, když se mi povede zajet oba programy."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio