Češi budou moci cestovat bez omezení do Chorvatska již po první vakcíně

Chorvatsko se stane další zemí, kam budou Češi moci vycestovat bez větších omezení již 22 dní po první dávce vakcíny. Opatření začne platit v příštím týdnu, až obě strany doladí technické detaily. Po dnešním jednání s chorvatskými představiteli v Záhřebu to uvedl šéf české diplomacie Jakub Kulhánek. "Je to velmi pozitivní zpráva pro české občany," řekl Kulhánek po jednáních s chorvatským ministrem vnitra Davorem Božinovičem, šéfem chorvatské diplomacie Gordanem Grličem Radmanem a ministryní cestovního ruchu Nikolinou Brnjacovou.

Chorvatsko se tímto přiřadí ke Slovensku, Německu, Rakousku, Polsku, Slovinsku a Maďarsku, kam mohou Češi od 1. června vycestovat již po obdržení první dávky covidové vakcíny. Při vstupu vyžadují chorvatské úřady negativní PCR nebo antigenní test ne starší než 48 hodin. Vyhnout se povinnému testu nebo karanténě dosud mohli pouze ti, jimž uplynula 14denní lhůta od druhé vakcíny, nebo osoby, které v posledních šesti měsících covid-19 prodělali.

Do obchodů nebo restaurací mohou nyní v Chorvatsku lidé i bez negativního testu. Rakousko a Slovinsko umožňují českým občanům mířícím na Jadran volný průjezd. Děti do 12 let mohou již nyní vstupovat bez testu. Jsou to podmínky, které jsou příznivé pro velkou část českých rodin, které jsou zvyklé do Chorvatska jezdit v hlavní turistické sezóně.