Cestovatele do exotických krajů ohrožují tropické choroby

Pacienti s horečkou dengue, foto: ČTK

Stále oblíbenější cestování do exotických zemí s sebou přináší kromě poznání a relaxace také zdravotní rizika. Jaké choroby turistům na cestách hrozí?

Perský koberec, soška místního bůžka nebo náhrdelník z mušlí nemusí být jediným suvenýrem, který si ze své dovolené dovezete. Spolu se stále častějšími cestami do zahraničí se také zvyšuje počet lidí, kteří se při pobytu v tropických či subtropických oblastech nakazí nebezpečnou exotickou chorobou. Jaké tropické nemoci nejčastěji lékaři u cestovatelů diagnostikují, sdělila doktorka Zdenka Manďáková z Infekční kliniky Fakultní nemocnice Na Bulovce.

"Nejčastějším onemocněním je malárie, té diagnostikujeme u nás kolem dvaceti až třiceti případů za rok. Další z nemocí je horečka dengue, pak jsou to leishmaniózy a různé kožní problémy. Jedno z onemocnění, o nichž se dnes hodně mluví, ale jejichž výskyt zatím není příliš vysoký, je také horečka chikungunya."

Pacienti s horečkou dengue,  foto: ČTK
Mezi příznaky nebezpečné malárie patří horečka, svalový třes a bolesti kloubů. Horečka a bolest končetin provází také horečku dengue. Další ze zmíněných nemocí - leishmanióza postihuje a ničí kůži či vnitřní orgány nemocného.

K nákaze tropickými chorobami dochází například po bodnutí různých druhů komárů, kteří patří mezi časté přenašeče, doporučuje se tedy přibalit do zavazadla repelent. Vyvarovat by se lidé měli také ochutnávání místních specialit a zvýšenou pozornost by měli věnovat zvláště kvalitě vody, kterou pijí. Rovněž se nedoporučuje kontakt s místními zvířaty, která mohou být přenašeči nemocí.

Mezi rizikové oblasti patří zvláště centrální Afrika, oblast Amazonie či jihovýchodní Asie. Proti řadě nemocí se lze chránit očkováním, zájem o ně mezi turisty stále roste. Při cestování do některých lokalit je očkování proti určitým chorobám přímo povinné nebo naléhavě doporučované, jakých nemocí a zemí se povinné očkování týká?

"Jde o očkování proti žluté zimnici, které je potřebné do zemí, které jsou jmenovány v seznamu Světové zdravotnické organizace, jedná se o státy centrální Afriky a jihoamerické země.Kromě toho je povinné očkování proti meningokokům, pokud cestujete do Mekky."

Symptomy choroby, která se v našem zeměpisném pásmu obvykle nevyskytuje, nemusí být hned zpočátku jasně rozpoznatelné od běžných onemocnění. Stává se tak, že lidé nepřicházejí k lékaři včas, či ani sám lékař nemusí hned správně určit diagnózu. Důležité také je, aby lidé v ordinaci sdělili, že některou z exotických zemí navštívili. Informace o rizicích nákazy tropickými chorobami a o očkování lze zístat na internetu a specializovaných pracovištích.