Česko se otevírá turistům, uvolňuje se kultura, stačí samotesty

Česko dál rozvolňuje a otevírá se turistům. Od 21. června budou moci do České republiky bez omezení lidé z celé Evropské unie a Srbska, pokud splní pravidla pro očkování, testování či prodělání nemoci.

Podobný režim už aktuálně platí pro občany sedmi zemí - Slovenska, Polska, Německa, Rakouska, Maďarska, Slovinska či Chorvatska. Do Česka mohou přijet bez omezení, pokud jsou alespoň 22 dní po podání první dávky vakcíny proti covidu-19. Musí to ale doložit národním certifikátem, řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Adam Vojtěch | Foto: Úřad vlády ČR

"To znamená, že to bude stejné, jak máme bilaterálně vyjednáno s těmi sedmi zeměmi. Samozřejmě platí pravidla pro očkování, testování, případně prodělání onemocnění, tak jak jsou nastaveny. Počítáme s tím, že od 1. 7. budou uznávány výhradně certifikáty EU, tzv. covid pasy."

Na začátku června se už zjednodušila možnost navštívit Česko očkovaným lidem z Izraele, Austrálie, Thajska, Nového Zélandu, Singapuru a Jižní Koreje, kteří mohou využít služeb hotelů i restaurací.

Cizinci, kteří do Česka přijíždí ze zemí s nízkým rizikem nákazy, nemusí mít test na koronavirus, ani vyplňovat příjezdový formulář. Na seznamu zemí s nízkým rizikem jsou v současnosti Island, Japonsko, Malta, San Marino a Vatikán.

Česko začne registrovat k očkování nepojištěné cizince

Foto: Radek Petrášek,  ČTK

Koncem týdne ministerstvo zdravotnictví také plánuje spustit registraci očkování cizinců, kteří v Česku nemají veřejné zdravotní pojištění. Potvrdila to mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Štěpanyová s tím, že cizinci si vakcínu budou platit sami.

"V každém kraji bude pro tyto účely určené minimálně jedno očkovací místo. V Praze bude očkovacích míst více. Očkovací látkou bude vakcína Pfizer/BioNTech. Cena by neměla přesáhnout 850 korun."

Očkování budou moct dostat občané Evropské unie nebo třetích zemí, kteří mají v Česku dlouhodobý pobyt. Kolik nepojištěných cizinců v Česku aktuálně žije, není známé. Podle posledních statistik ministerstva vnitra ze začátku roku jich bylo přes 656 tisíc.

Většina žáků odloží při vyučování roušky

V Česku se rozvolňuje v dalších oblastech. Od 1. července už nebude povinné pravidelné testování na koronavirus v zaměstnání ani u živnostníků. Ve většině českých škol se ode dneška smí učit bez roušek. Ochrana dýchacích cest není nutná ani v zaměstnání, pokud lidé mají své místo v kanceláři. V obou případech to ale neplatí pro kraje Zlínský, Jihočeský a Liberecký, kde je stále horší epidemická situace.

"Zde zůstávají roušky nezměněné. Ve všech ostatních krajích bude možné ve třídách při výuce, pokud jsou žáci usazeni v lavicích, sundat roušku. To bude platit i pro učitele,"dodal ministr Vojtěch.

V divadle i bazénu bude stačit samotest

Foto: TravelCoffeeBook,  Pixabay,  CC0 1.0 DEED

Uvolňuje se i kultura. Na kulturních akcích v Česku smí být nově 1000 lidí uvnitř a 2000 venku. Podmínky testování se v kultuře sjednotí s restauracemi. Také bazény, wellness centra či sauny mohou ode dneška naplnit kapacitu na 50 procent. Ani zde nemusí návštěvníci nosit roušky.

K prokázání bezinfekčnosti budou platit všechny druhy testů, uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

"Už to nebude tak, že někde stačí pouze laboratorní test. Mohou být samotesty, potvrzení od zaměstnavatele nebo ze školy, čestná prohlášení a tak dále. Vidíme, že dnes ty rozdíly existují."

Ve všech oblastech se podle něj pravidla sjednocují.

Epidemiolog a bývalý šéf skupiny pro uvolňování opatření ministerstva zdravotnictví Rastislav Maďar upozornil, že to poškodí systém ochrany populace a nahraje to lidem, kteří se chtějí testům vyhnout.

Epidemie koronaviru v Česku oslabuje. Počet nakažených za uplynulý týden v přepočtu na 100.000 obyvatel klesl pod 22. Ještě před měsícem byl tento údaj nad 100.