Češi mají zájem o prosincové pobyty v tuzemsku, zejména na horách

Špindlerův Mlýn, foto: X-Weinzar, CC 3.0

Hotely, penziony a další ubytovací zařízení se připravují na znovuotevření. Od čtvrtka jim to téměř po půl druhém měsíci umožnilo rozvolnění vládních opatření proti šíření koronaviru. Budou fungovat za dodržení určitých podmínek. Ve velkých městech podle Asociace hotelů a restaurací otevře převážně jen zhruba polovina hotelů.

Foto: Paul Postema,  Unsplash / CC0

Ubytovací zařízení byla kvůli nařízení vlády v boji proti koronaviru zavřená více než čtyřicet dní. Nyní se podle Asociace hotelů a restaurací dá očekávat poměrně rychlý návrat hostů do rekreačních oblastí, hůře na tom ale budou zařízení závislá na zahraničních turistech. Týká se to hlavně městských hotelů. V Praze tak podle Asociace neotevře víc než polovina hotelů, v regionech zhruba 30 procent.

Na horách věří hoteliéři v lepší zimu. Hned po schválení uvolnění vládních restrikcí si lidé začali rezervovat vánoční a silvestrovské pobyty. Podle manažera portálu Hotel.cz Milana Petra je zájem zhruba na dvou třetinách minulého roku. Postupně ale narůstá.

Špindlerův Mlýn,  foto: Ralf Roletschek,  Wikimedia Commons,  CC BY-NC-ND 3.0

Lidé upřednostňují malé hotely a rodinné penziony, připravené jsou ale i větší hotely. Podle obchodní manažerky jednoho z nich ve Špindlerově Mlýně Jitky Hronešové se zájem turistů začíná pozvolna zvedat.

"Už plánujeme i směnný provoz jak na recepci, tak na všech střediscích. Nečekáme nějakou velkou obsazenost hned na první víkend, ale snažíme se to pomalu rozjet. Máme nachystané veškeré restaurace, vellnes, abychom dodržovali hygienické podmínky," řekla Českému rozhlasu.

Vysokou poptávku o vánoční a silvestrovské pobyty hlásí také Šumava. Obsazené jsou zejména hotely a penziony v jihočeské části hor, naopak například na Lipně je zájem o prosincové pobyty výrazně nižší než loni, a to kvůli chybějícím zahraničním turistům.

Jizerské hory,  foto: Eva Turečková

V Jizerských horách se rezervace na pobyty rozjíždí pomaleji. Tamní hotely, penziony a apartmánové domy zatím nemají ve většině případů plně obsazené pokoje nejen na prosinec, ale ani na leden, únor a březen.

"Když je standardní rok, běží touhle dobou už rezervace na zimu. Teď je ticho po pěšině," řekl Českému rozhlasu Ivo Konečný, který provozuje apartmánové domy a penzion. Apartmány se podle něj obsadí rychleji kvůli uzavřené skupině lidí, penzion se společnými prostory pak hůř.

Podle hoteliéra z Jizerských hor Petra Šmause v prosinci prodělají nejen penziony, ale také restaurace. "Ten prosinec kromě toho, že nám vypadla běžná ubytování, vypadly nám hlavně termíny typu podnikových večírků nebo hromadných soustředění, kde to lidé stopli z toho důvodu, že tu akci pořádat nemohou," řekl.

Pokud se lanovky nerozjedou, bude to malér

Foto: ČTK / David Taneček

Co se týče pobytů na celou lyžařskou sezónu, podle hoteliérů bude zásadní, za jakých podmínek budou moci zahájit provoz lyžařská střediska.

Lyžařské vleky se zřejmě nespustí dřív než 12. prosince, nebo možná i mnohem později. Pokud se termín spuštění bude oddalovat, bude poptávka ze strany lidí o ubytování podle majitele infocentra ve Špindlerově Mlýně Martina Jandury malá.

"Pokud se lanovky nerozjedou, bude to velký malér. Samozřejmě v zimě přijíždí jen klientela, která má ráda lyže," uvedl.

Foto: ČTK / AP / Matthias Schrader

Přestože stále není jasné, za jakých podmínek se budou moci otevřít pro veřejnost, připravují se skiareály po celém Česku na novou lyžařskou sezonu. V řadě horských středisek využívají chladného počasí k výrobě umělého sněhu.

Například v krkonošském středisku ve Špindlerově Mlýně začali zasněžovat už koncem listopadu. „Věříme, že bychom mohli otevírat 12. prosince. S přísnými hygienickými pravidly počítáme,“ řekl mluvčí špindlerovského areálu Adam Svačina.