Češi rozhodují o tom, jaká bude nová sněmovna a vláda

Voliči v Česku rozhodují o tom, jaké složení bude mít nová Poslanecká sněmovna, a tedy i budoucí vláda. Svými hlasy tak znovu po čtyřech letech mohou ovlivnit, které z kandidujících stran a do jaké míry budou naplňovat své vize a předvolební sliby. O hlasy se aktuálně uchází 25 stran a hnutí, ve všech krajích ale jen 15 z nich. Možnost ovlivnit složení dolní komory mají i čeští občané, kteří žijí nebo dočasně pobývají v cizině. K volbám na 110 velvyslanectvích a konzulátech po celém světě se letos podle českého ministerstva zahraničí zapsalo přes 6000 Čechů z odhadovaného počtu 70.000 českých krajanů. Nízká volební účast mimo území ČR je dána podle expertů hlavně tím, že volit v zahraničí lze jen na zastupitelských úřadech.

V prvních desítkách minut po otevření volebních místností v letošních sněmovních volbách přišli svůj hlas odevzdat prezident Václav Klaus a premiér Jan Fischer. Pro Klause jsou volby výjimečné tím, že ukončí nejdelší kampaň v historii Česka. Volit už přišli předsedové parlamentních stran či pražský arcibiskup Dominik Duka.

Rozhodování o novém složení české Poslanecké sněmovny začalo kvůli časovému posunu už ve čtvrtek na americkém kontinentu. První volební místnosti se otevřely na českých velvyslanectvích v Buenos Aires a v Brasílii a na generálním konzulátu v brazilském Sao Paulu. Na ambasádách mohou volit čeští občané, kteří trvale žijí v zahraničí, nebo jsou v cizině pouze přechodně kvůli práci, studiu či turistice. I výsledky hlasování v Americe ale budou známy až v sobotu po 14:00 SELČ, kdy skončí hlasování také v České republice. Na českém konzulátu v New Yorku krátce po zahájení voleb do volební místnosti přišla zhruba třicítka lidí. Jako první vhodila svůj hlas do volební urny bývalá mistryně světa v krasobruslení Ája Vrzáňová. Krátce po ní odvolil i známý režisér Miloš Forman.