Střední Evropu ovládla pravice

0:00
/
0:00

Levice míří ve střední Evropě do opozice. V Maďarsku, ČR a o víkendu i na Slovensku získaly v parlamentních volbách většinu středo-pravé politické subjekty. A to přesto, že vítězem voleb se u nás stala ČSSD a u východních sousedů levicový Smer. Nad příčinami vzestupu pravice se zamýšlí politolog Jiří Pehe.

Robert Fico,  foto: ČTK
"Pravice je úspěšná ze dvou důvodů. Za prvé je zde určitá obava z následování Řecka a dalších podobných zemí a proto ta kritická masa voličů nahlédla nutnost šetřit. Zároveň si ale myslím, že to vítězství pravice je vždycky specifické. Rozhodně nelze srovnávat úspěch strany Fidesz v Maďarsku např. s tím, co se odehrálo na Slovensku nebo v ČR. Specifické okolnosti souvisí s tím, že levicové strany nemají koaliční partnery a to hlavně kvůli osobám svých lídrů, tedy Jiřího Paroubka v ČR a Roberta Fica na Slovensku."

Podle Peheho není úspěch pravice v ČR nijak jednoznačný, neboť stranu VV rozhodně nepovažuje za čistě pravicový politický subjekt.

Karel Schwarzenberg  (TOP 09),  Petr Nečas  (ODS),  Radek John  (VV),  foto: ČTK
"Pravice získala hlasy ODS a Top 09 a pak je tam třetí subjekt VV, které jsou na politické škále těžko zařaditelné, protože v některých okamžicích uvažovaly, že by mohly jít i s druhou stranou politického spektra. VV je spíše středově-populistická strana, která v tomto okamžiku vykročila doprava."

Z tohoto hlediska plyne, že se voličský elektorát příliš nezměnil a je to stále zhruba 50 na 50?

"Přesně tak. Hlasy pro levici a pravici jsou zhruba vyrovnané v tom smyslu, že KSČM, ČSSD a Zemanovci mají v součtu zhruba stejný počet hlasů jako strany pravicové, i když Zemanovci propadli. Takže bych tu situaci neviděl tak jednoznačně, jak to reflektuje většina českých médií. Může skutečně dojít k tomu, že radikální pravicové reformy narazí na dost velký odpor."

Jiří Pehe si také nemyslí, že byl ve středoevropském prostoru nastolen úspěchy pravo-středových stran nějaký dlouhodobější trend. V ČR může dojít k tzv. střídání stráží klidně už na podzim při senátních a obecních volbách. Ostatně byli jsme toho svědky už v roce 2008, kdy ČSSD drtivě zvítězila.

"Spíše budeme svědky střídání mezi levicí a pravicí. Je nutné počítat s tím, že jakmile současná koalice zavede reformy, které se dotknou sociálních jistot a obnoví se polarizace mezi opozicí a vládním táborem, tak se ta situace změní a ČSSD z toho bude profitovat, pokud nebude pohlcena vnitřními rozpory, což se po odchodu Jiřího Paroubka také může stát. Uvidíme, ale každopádně bychom se neměli nechat ukolébat tím, že 118 hlasů pro vládní tábor nám zajišťuje nějakou stabilitu, protože jak už jsem řekl zejména strana VV je velmi nečitelná a bude záležet na tom, jak bude schopna ustát ten tlak, kdy těm stranám zavádějícím reformy začnou padat preference."