Koalice chce převálcovat sněmovní opozici

Foto: ČTK

Karty jsou rozdány. V čele Sněmovny by měla zasednout poprvé v její historii žena, konkrétně Miroslava Němcová z ODS. Počet místopředsedů by měl být snížen na tři, což vychází ze záměru rodící se vládní koalice vyřadit ze hry KSČM. Téma předsednických postů v dolní komoře parlamentu mapuje rozhovor s politologem Jiřím Pehem.

Foto: ČTK
Na začátek fakta - poprvé od roku 2002 nebude ve vedení Sněmovny zástupce jedné z opozičních stran, poprvé od roku 1998 neobsadí opozice polovinu křesel a poprvé od roku 1996 bude ve vedení jen jeden opoziční poslanec. Jak hodnotíte tento krok očekávané vládní koalice, která chce zamezit, aby KSČM měla místopředsedu Sněmovny a zároveň odmítla dát předsednický post k dispozici vítězi voleb - ČSSD?

"Vidím to jako určitý ústup od demokratické politické kultury. Rodící se vládní koalice si plete vládní většinu s principem poměrného zastoupení, na kterém je založena Poslanecká sněmovna. Je pravdou, že ve vyspělejších demokraciích se důsledně dodržuje princip poměrného zastoupení. Vládní koalice si může z pozice síly dělat co chce, ale pokud jde o obecné principy demokratické kultury, tak je to velmi problematické. Navíc si myslím, že ústup od praxe, kdy býval ve vedení komunista je opožděným antikomunistickým gestem, které nemá žádnou reálnou ani morální váhu, protože boj s komunismem se měl vést na jiných frontách, než po 21 letech od jeho pádu ostrakizovat tímto způsobem KSČM."

Miroslava Němcová,  foto: ČTK
Už jste naznačil, že v zemích s usměrněnou parlamentní kulturou - Německu, Francii či Velké Británii - by k něčemu takovému ani nemohlo dojít. Např. v Německu to přímo řeší § 2 Jednacího řádu. Není to ze strany rodící se koalice krátkozraká politika, protože odvetná opoziční opatření např. v podobě obstrukcí na sebe nemusí nechat dlouho čekat?

"Vládní koalice se rozhodla pro prohloubení zákopové války a to se jí může vrátit jako bumerang v tom, že opozice nebude konstruktivní a bude se chovat tak, jak se chovala ODS před volbami v době, kdy parlamentní levicová většina chtěla prohlasovat zákony, jež se ODS nelíbily."

Karolína Peake,  Kateřina Klasnová  (vpravo),  foto: ČTK
V předsednictvu by měly převládnout ženy. Může to nějak ovlivnit jednání Sněmovny?

"Já nevím, jestli skutečnost, že budou ve vedení Sněmovny zastoupeny především ženy, změní samo o sobě politickou kulturu. Každopádně je poněkud problematické jmenovat do vedení politiky, kteří ještě v politice nikdy nebyli. Mluvím především o Kateřině Klasnové z VV. Přece jenom si myslím, že by tyto pozice měli zastávat zkušenější lidé, kteří za sebou mají nějakou politickou praxi a dokáží svých zkušeností využít."