Češi slibně remizovali s Nizozemci

Češi vybojovali v sobotu v Rotterdamu cennou remízu s domácími Nizozemci, foto: ČTK

Čeští fotbalisté vybojovali v sobotu v Rotterdamu cennou remízu s domácími Nizozemci. Ve dnešní sportovní rubrice přineseme rozhovory s hráči i trenérem reprezentačního mužstva.

Češi vybojovali v sobotu v Rotterdamu cennou remízu s domácími Nizozemci,  foto: ČTK
V nizozemském přístavním městě Rotterdamu šlo v sobotu o souboj mezi hlavními favority na postup ze třetí kvalifikační skupiny na Euro 2004. Nizozemci do utkání vstoupili velmi razantně, již ve druhé minutě nastřelili tyč a úvodních dvacet minut prvního poločasu na hřišti dominovali. Když v závěru půle naši hru vyrovnali, přišel gól do šatny z kopačky kanonýra Van Nistelrooije. Branka Čechy nezlomila a ve druhé pětačtyřicetiminutovce ještě hru zlepšili. V 67. minutě vystřídal po zranění nevýrazného Rosického Milan Baroš, který bývá zárukou rychlého vstřelení gólu. A skutečně, po půl minutě na hřišti přihrál Janu Kollerovi a bylo vyrovnáno. S výsledkem 1:1 a s výkonem zejména ve druhém poločase mohou být čeští reprezentanti spokojení. Trenéra Karla Brucknera jsem se zeptal, jak je možné, že kanonýra Baroše na hřiště opět vpustil včas?

"Každý hráč má nějakou typologii, Jenda Koller je takový, Jankulovski je takový a Baroš je Baroš. Ten fotbal do sebe jistým způsobem zapadá. Fotbal není hra, která se v těchto souvislostech musí hrát jen na náhodu."

V prvním poločase byli lepší Holanďané, ve druhém zase my. Byl trenér Bruckner s remízou spokojen?

Trenér Brückner,  foto: ČTK
"Prostě jsem, už podle vývoje zápasu. Kvalitní herní potenciál se nám tam přeci jenom trochu ztrácel: naši obránci měli trochu respekt a rozpaky a projevilo se to na tom trochu nejistém výkonu. Trojice nebo čtveřice útočných hráčů nám dělala velké problémy a v té kompaktnosti se to trochu ztrácelo a potom jsme to museli něčím dohánět. A na závěr, když jsme měli navrch, tak soupeř přistoupil k takovému silovému pojetí. My jsme měli navrch, ale soupeř nám to takzvaně nakopal do šestnáctky a to jsme museli hlavičkovat, odkopávat. I tam byla jeho síla. V takovém hektickém závěru opravdu rozhoduje morálka a vůle, někde to tam tu vteřinu podržet, obsadit, odkopnout a napadat. Stálo nás to hodně sil."

Důležitým momentem zápasu byl gól do šatny, naše reprezentanty nepoznamenal a ve druhém poločase svou hru zlepšili.

"To nebyla jen druhá půle. Už v závěru prvního poločasu jsme se dostávali nahoru. Myslím si, že jsme měli jen prvních dvacet třicet minut problémy, ale závěr poločasu byl také v naší režii, jen jsme to hráli trochu nešťastně, nešikovně a nechali jsme se unést a dovolili jsme soupeři, aby dal gól do šatny. Pak jsme pokračovali v tom, co jsme hráli v první půli. Samozřejmě s přitvrzením útočné fáze tím střídáním atd.,"říká Karel Bruckner.

Také obránce Tomáš Ujfaluši byl s remízou spokojen. Čím to bylo, že nás soupeř na začátku tolik zatlačil?

"Je pravda, že nás soupeř na začátku přetlačil. Řekl bych, že byl že měl ve středu hřiště o jednoho hráče více, protože Kluivert se z hrotu stahoval do středu. To nám dělalo docela problémy, ale na druhou stranu si nevytvořili žádné velké šance, vyjma 45. minuty, ze které padl gól."

Jan Koller,  foto: ČTK
Podle Tomáše Ujfalušiho udělali reprezentanti první důležitý krok, ve středu je čeká v Praze Rakousko.

"Teď máme docela dost času, abychom se připravili na zápas s Rakouskem. Vůbec bych neřekl, že to bude lehký soupeř, ba naopak. Budou hrát velmi defenzivně, my se na to musíme pečlivě připravit a v žádném případě to nesmíme podcenit,"říká Ujfaluši.

Útočník Vladimír Šmicr odehrál v Rotterdamu výborný zápas. Neměli ale podle jeho názoru čeští reprezentanti ve druhém poločase blízko k vítězství?

"Myslím si, že tam od nás od celého mužstva byla skvělá reakce. Že nás nepoložil ten gól do šatny a že jsme dali branku na 1:1 a myslím si, že kdybychom měli víc sil nebo některé situace řešili lépe, tak jsme možná dali i druhou branku."

Kde vidí Šmicr, jehož výkon chválil i jeho tchán, známý fotbalový internacionál Ladislav Vízek, příčinu pomalých rozjezdů mužstva?

"Holandsko když hraje doma, tak si věří. Jsou plní nápadů, dostanou nás pod tlak, dají i nějakou branku, ale potom když se drží dobrý výsledek, třeba 0:0, tak je to pro nás velká výhoda do brejků. Myslím si, že je nejdůležitější s nimi co nejdéle držet vyrovnaný výsledek a potom dát na konci gól."

Může výsledek zápasu s Nizozemskem nejen Vladimíru Šmicrovi, ale celému mužstvu, pomoci do středečního utkání s Rakouskem?

"Je to pro nás strašně důležitý výsledek. Všichni víme, že Rakousko je pro nás velmi důležité utkání. Nesmíme zklamat lidi, přijdou se na nás podívat. Doufám, že budou fandit, i když nebude příznivý výsledek, protože samozřejmě Rakušani budou bránit. Může se stát, že dáme branku až na konci zápasu, důležité je, aby nám lidi fandili a věřili. Tady nám lidi fandili, po celou dobu zpívali, byli fantastičtí devadesát minut. To je obrovská radost pro všechny hráče. Já to slyšel každou minutu. Je to neuvěřitelné, že zpívali celý zápas. Je to skvělé."

Brankář Petr Čech v zápase konečně ukázal své kvality. Bylo to pro něj dosud nejtěžší utkání?

"Určitě byl. Myslím, že z hlediska důležitosti byl tento zápas v 'Áčku' nejdůležitější."

Petr Čech se předvedl výbornými zákroky. Při kterém mu bylo nejhůře?

"Tak samozřejmě hlavička v prvním poločase. Potom jsme si asi všichni oddechli, když ten trestný kop skončil na tyči. Já jsem sice čekal, že tam bude střílet, protože jsme se dívali na video, věděli jsme, že když bude střílet Seedorf, že bude střílet přes zeď. Chtěl jsem tam jít napřed, ale stejně bych nic nestihl, takže jsem měl štěstí."


Také čeští ragbisté pokračují ve výborných výkonech. V neděli v Madridu porazili španělské reprezentanty 40:38 a ve skupině A mistrovství Evropy jsou pátí. Trenér národního mužstva Jiří Šťastný byl výsledem doslova nadšený:

"Pro nás je to veliké, veliké vítězství, protože v této skupině vyhrát a ještě na půdě mužstva, které v této silné skupině hraje tradičně, je pro nás obrovský úspěch. Trochu jsme vyvrátili názor, že jsme ve skupině do počtu a že si na nás bude každý spravovat skóre, takže teď možná i získáme respekt. Proč bychom třeba nemohli překvapit?"