Češi v zahraničí nemají moc zájmu zapsat se tam k volbám

Na nevelký zájem Čechů žijících v zahraničí hlasovat tam v nadcházejících parlamentních volbách ukazují počty lidí, kteří se k nim dali zaregistrovat na zastupitelských úřadech v některých evropských státech a v Severní Americe. Z desítek tisíc Čechů, kteří žijí v Belgii, Británii, Německu, Polsku, Rakousku a Rusku, se jich tam k volbám přihlásilo jen něco přes 1300. Z dalších desítek tisíc v USA a Kanadě se zaregistrovalo necelých 1200. I tak jsou to o něco větší čísla než před čtyřmi lety. Počet hlasujících může být ale nakonec vyšší, protože k urnám na zastupitelských úřadech lze přijít s voličským průkazem z domova. Registrace na zastupitelských úřadech skončila koncem dubna; volby do Poslanecké sněmovny jsou vypsány na 28. a 29. května.

Největší zájem o registraci byl ve Spojených státech, kde budou Češi moci hlasovat na konzulátech ve Washingtonu, New Yorku, Chicagu a Los Angeles. Do voličských seznamů se tam zapsalo asi 680 lidí. V Kanadě, kde bude možné hlasovat v Ottawě a v Torontu, to bylo zhruba 500. Ve velkých zemích, jako jsou Spojené státy, Kanada či Austrálie by však případná účast u voleb pro řadu krajanů znamenala dlouhou a nákladnou cestu. Krajané zejména v těchto zemích už proto dlouho usilují o možnost korespondenční volby.

V Evropě vede Belgie, v jejíž metropoli Bruselu sídlí většina hlavních institucí Evropské unie. Česká konzulka Lenka Pokorná ČTK řekla, že na seznamech je zde zapsáno 461 lidí. V Británii se zaregistrovalo 404 českých občanů. Podle konzulky Markéty Meissnerové může být skutečný počet voličů na českém velvyslanectví podstatně vyšší, protože hodně lidí se ptá na možnost volit s voličským průkazem vydaným v ČR. V Moskvě se podle mluvčího zastupitelského úřadu Tibora Opěly k volbám zaregistrovalo 136 voličů. Podle informací z konzulátů je dalších 16 zapsáno v Petrohradu a osm v Jekatěrinburgu na Urale. Před čtyřmi lety v Moskvě hlasovalo 162 Čechů, včetně padesátky turistů s voličským průkazem, a na generálních konzulátech další dvě desítky lidí.

V Německu mohou Češi volit na velvyslanectví v Berlíně a na generálních konzulátech v Drážďanech a v Mnichově. V Berlíně se do zvláštního seznamu voličů dalo podle konzulárního oddělení zapsat 65 osob. To je třikrát více než v roce 2006. Tehdy zde nakonec volilo 116 Čechů, většina z nich na voličský průkaz. V Drážďanech se k volbám přihlásilo 26 Čechů, tedy obdobně jako před čtyřmi roky. Vedoucí zdejšího konzulárního úseku Roman Prosa očekává, že odevzdat svůj hlas nakonec přijde asi 20 lidí. Nejvíce Čechů, a to 77, se do voličského seznamu dalo zapsat v Mnichově. Oproti předchozím volbám zde podle konzulárního oddělení vzrostl zájem asi dvojnásobně.

Velvyslanectví ve Vídni má podle Milana Kováře z konzulárního oddělení v seznamu voličů 111 jmen. Další zhruba stovka Čechů a Češek, kteří budou v době voleb zrovna v rakouské metropoli, by mohla přijet na zastupitelský úřad odevzdat svůj hlas s voličským průkazem z domova. V roce 2006 na ambasádě hlasovalo asi 160 lidí. Na velvyslanectví ve Varšavě je v trvalém seznamu zapsáno okolo 30 českých voličů. Očekává se, že přijde odvolit kolem stovky českých občanů.

Autor: Peter Gabaľ