Česká, ale i Slovenská republika si připomněla 82. výročí vzniku společného státu

Česká, ale i Slovenská republika si v sobotu připomněly osmdesáté druhé výročí vzniku společného státu. Sváteční den doprovázely nejrůznější oslavy, ale také výroky politiků. Více informací má Jana Peterková.

V České republice se výročí vzniku společného čs. státu slaví jako státní svátek, na Slovensku letos poprvé jako památný den. Při této příležitosti mnozí zavzpomínali na historický fakt, že jednotný stát se za dobu společné existence dvakrát rozpadl a osmkrát přejmenoval. První oslavy začaly položením věnce k soše Tomáše Garrigua Masaryka na Hradčanském náměstí. Tady také před prezidentem Václavem Havlem složilo přísahu 600 vojenských nováčků. Společný stát Čechů a Slováků je už sedm let minulostí, ale podle předsedy Poslanecké sněmovny Václava Klause mají vzájemné úzké vztahy své opodstatnění.

"My jsme spolu jistých 70 let - necelých dokonce - našich dějin byli. To není tisícileté trvání společného státu, to je strašně malý kousek. Mám pocit, že tato epizoda je definitivně za námi. Úkol je mít co nejpěknější vztahy a já myslím, že je se Slovenskem máme. Já žádný problém necítím a věřím, že to necítí ani většina našich spoluobčanů."

Za vynikající označil česko-slovenské vztahy i slovenský ministr zahraničí Eduard Kukan. Tečku za slavnostním dnem udělal prezident Václav Havel, který předal na Pražském hradě vyznamenání 38 českým i zahraničním osobnostem. Nejvyšší státní vyznamenání - Řád bílého lva vojenské skupiny udělil Havel příslušníkovi československé armády v Sovětském svazu a politickému vězni Pravomilu Raichlovi. Stejné vyznamenání bylo in memoriam propůjčeno diviznímu generálovi letectva Vilému Stanovskému - účastníkovi první světové války, vězni koncentračního tábora v Dachau i poúnorového komunistického režimu. Mezi oceněnými in memoriam je také bývalý předseda lidovců Josef Lux. U příležitosti udělování státních vyznamenání prezident ve svém projevu zdůraznil, že identitu českého národa neohrožují mezinárodní organizace a nadnárodní instituce, ale že za možnou ztrátu identity si mohou Češi sami. "Slepá a na nic se neohlížející honba za ziskem není sice českým vynálezem a je nesmírně nakažlivá, nicméně nikdo nám ji násilím nevnucuje," prohlásil Václav Havel.

Na prezidentův projev reagovali negativně mnozí politici v televizi i tisku. Vyvolal nelibost zejména v Občanské demokratické straně. Příčinou byla zejména Havlova zmínka o tunelování. Mimo jiné se otázal: "A kdo z těch, kdo by měli jít příkladem ostatním, to jest z vůdců politických stran, zatlouká s ležérním úsměvem své vlastní finanční machinace?" Poslanci ODS se po projevu nepřipojili k potlesku posluchačů. Předsedkyně Senátu Libuše Benešová pak v nedělním diskusním pořadu televize Nova reagovala na Havlovu kritiku velkoprodejen tím, že připomněla milión korun, který od jedné z nich před časem převzala pro svou nadaci prezidentova manželka. Také předseda lidovců Jan Kasal si není jist, zda takto ostře laděný projev je nejvhodnější pronést při státním svátku. Jeho obsah naopak uvítal lídr Unie svobody Karel Kühnel.