Česká plavkyně Dana Zbořilová pokořila jako druhá Češka kanál La Manche

Pouze dvě ženy z bývalého Československa a současného Česka přeplavaly kanál La Manche. Dosud držela český primát z roku 1988 Ludmila Jelínková. Nyní po dlouhých třinácti letech se přidala plavkyně Dana Zbořilová. Podrobnosti má Kateřina Brezovská.

Česká dálková plavkyně Dana Zbořilová, jinak pracovnice knižního velkoobchodu, odstartovala z britského Doveru v úterý před sedmou hodinou ranní a do cíle na Gris na francouzském pobřeží dorazila po 11 hodinách a 56 minutách. I když ideální trasa měří "pouhých" 33 kilometrů, šestadvacetiletá Prostějovanka naplavala celkem 46 kilometrů. Plavce totiž unáší proud. Ke zdolání této vzdálenosti musela udělat přes padesát tisíc kraulových záběrů. "Je vynikající, že vysvitlo sluníčko, protože voda měla 10 až 17 stupňů Celsia a plavkyni dělal chlad potíže. Pak jí slunce prohřívalo záda. Plavala rovnoměrně 72 záběrů za minutu," spočítal její trenér Michal Štěrba. Sama Dana Zbořilová ke svému úspěchu uvedla:

"Nějaká větší krize tam nebyla. Malinko pak hrálo ke konci trošku na psychiku to, že jsem viděla břeh a pořát jsem se k němu nemohla dostat."

Podle deníku Sport česká odvážlivkyně musela proplavat olejovou skvrnou ale ani na okamžik ji nenapadlo, že by to mohla vzdát. Spolu se dvěma ženami dokázali úžinu přeplavat také tři čeští muži - František Venclovský v letech 1971 a 1975, Jan Novák v letech 1974 a 1975 a naposledy Richard Blatný v roce 1998.