Česká pomoc po pětihodinovém zdržení v Indii míří na Sumatru

Vojenský speciál, který veze z České republiky na indonéský ostrov Sumatra humanitární pomoc, míří po více než pětihodinovém zdržení v Indii k cíli. Na letišti v jihoindickém Madrasu čekal stroj na povolení k dalšímu letu. Na ostrov postižený katastrofálním zemětřesením posílá Česká republika balenou vodu, léky, tablety na čištění vody a vaky na zemřelé. "Jsme nepravidelný let, takže se musí nejprve vyřídit záležitosti na místní celnici a místním imigračním úřadu. Ta procedura je závislá na místních zvycích," komentoval zdržení jeden z členů posádky vojenského Tu-154 Martin Gruber.

Letoun, který odstartoval z Prahy ve čtvrtek odpoledne, přistál v Madrasu zhruba ve 04:00 SEČ, předtím měl mezipřistání v Larnace na Kypru a v ománském hlavním městě Maskatu. V Medanu na Sumatře by měl přistát v 13:00 SEČ. Zde vyloží humanitární pomoc a po cestě zpět do České republiky naloží české turisty v Thajsku, na Srí Lance a Maledivách. V Praze by letadlo mělo přistát v neděli večer. Na palubě letounu jsou vojenský lékař, zdravotní setra a psycholog.

Nedělní zemětřesení a následné ničivé přílivové vlny v jihovýchodní Asii podle posledních bilancí připravily o život přes 120.000 obětí. Dvě třetiny mrtvých jsou v Indonésii, podle odhadů se ale jen v této zemi může počet obětí vyšplhat na 120.000. Na Srí Lance přišlo podle nejnovějších údajů o život přes 27.000 osob, v Indii počet mrtvých a nezvěstných přesáhl 13.000 lidí, v Thajsku 10.000 osob. Další desítky obětí jsou hlášeny ze Somálska, Barmy, Malediv, Malajsie a Tanzanie. V oblasti trávila dovolenou asi tisícovka českých turistů.