Česká republika letos přijme 250 krajanů z Ukrajiny

Premiér Bohuslav Sobotka navštívil hotel v Červené nad Vltavou, kde je nyní ubytování 83 přesídlených krajanů z Ukrajiny

Česko letos přijme 250 krajanů z východní části Ukrajiny. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) navíc nevyloučil, že další skupiny dorazí do země i v příštím roce. Řekl to na setkání s krajany, kteří do vlasti svých předků přicestovali před měsícem a jsou ubytováni v zařízení ministerstva vnitra v Červené nad Vltavou na Písecku. Česko momentálně eviduje přibližně 1000 žádostí o repatriaci.

"Soustředíme se na potomky našich krajanů, kteří žijí na východě Ukrajiny, to znamená v oblastech nejvíce ohrožených nestabilitou. Žadatelé musí primárně doložit české kořeny, aby byli zahrnuti do tohoto programu," řekl novinářům Sobotka. Podmínky žadatelů následně prověřuje ministerstvo vnitra.

S premiérem navštívil krajany také ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). "Všichni občané, kterým vláda s přesídlením pomohla, mají kompletní asistenci českého státu a postupně se začleňují do běžného života,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka. Z 85 lidí, kteří přicestovali z Ukrajiny před měsícem, už dva opustili zařízení v Červené nad Vltavou a přestěhovali se ke svým příbuzným. Osm dětí navštěvuje základní školu v Milevsku. "Není to jednoduchá situace, když přicházíte do země, kde jste nikdy nebyli, téměř nikoho neznáte a musíte si tu najít práci a domov," dodal premiér.

Premiér Bohuslav Sobotka navštívil hotel v Červené nad Vltavou,  kde je nyní ubytování 83 přesídlených krajanů z Ukrajiny | foto: Vláda České republiky

V březnu přicestovalo do Česka 85 krajanů

Oba politici předali ukrajinských Čechům dárky a prohlédli si pokoje, v nichž krajané žijí. "Jsme moc vděčni za tu šanci, kterou jsme dostali," řekla jim jedna žadatelka o repatriaci Lena Chalupniková. Ona i další pocházejí z Čechohradu. Po příjezdu do Červené nad Vltavou zatím většinu času tráví v hotelu, kde se pravidelně učí češtinu.

Ministerstvo vnitra krajanům garantuje v Červené nad Vltavou pobyt na šest měsíců v plném komfortu. To znamená ubytování, stravu a doprovodné programy, jako integrační jazykové kurzy. Kromě ubytování obdrží finanční pomoc až 50.000 korun pro dospělé a 20.000 pro děti a asistenci při hledání trvalého bydlení nebo zaměstnání.

Premiér Bohuslav Sobotka navštívil hotel v Červené nad Vltavou,  kde je nyní ubytování 83 přesídlených krajanů z Ukrajiny | foto: Vláda České republiky

Vláda o možnosti přesídlení krajanů žijících v zahraničí rozhodla svým usnesením v prosinci 2014. V lednu pak ministři vyčlenili na přesídlení krajanů 66 milionů korun. V rámci programu přesídlení krajanů získalo zatím povolení k trvalému pobytu 135 občanů. Do České republiky jich v průběhu března přicestovalo 85.