Česká republika uctila oběti přírodní katastrofy v Asii

Česká republika ve středu spolu s dalšími evropskými zeměmi uctila oběti přírodní katastrofy v jihovýchodní Asii. Na úřadech visely vlajky na půl žerdi, zvonily zvony, rozezněly se také sirény, které však měly na středeční poledne naplánovánu pravidelnou zkoušku. Někteří lidé drželi tři minuty ticha, jiní však o pietě vůbec nevěděli. V ulicích měst se akce nijak podstatně neprojevila.

Například v centru Prahy znění sirén za oběti neštěstí téměř nikoho nezaujalo. Na Václavském v náměstí proudily davy cizinců, kteří vesměs o akci nevěděli. Podobně tomu bylo i v dalších městech, třeba v Plzni, v Českých Budějovicích a v Brně. Brňané sirénám a zvonům nevěnovali pozornost, dál kráčeli po pěší zóně, bavili se mezi sebou, hovořili do mobilních telefonů. Jana Hradecká z Českých Budějovic o akci vůbec nevěděla. "Určitě bych se k tomu připojila. Už jsme poslali několik SMS zpráv," řekla ČTK. V Hradci Králové v poledne na minutu zastavily všechny autobusy a trolejbusy. Na krátkou dobu byl přerušen provoz hromadné dopravy také v Ústí nad Labem. V Olomouci uctili památku mrtvých i hasiči. Před centrální budovu požární stanice vyjeli s výjezdovou technikou se zapnutými majáky.

Ve školách přerušili učitelé na tři minuty výuku. "S dětmi jsme o tragédii hovořili i v hodinách. Velmi to prožívají, mají o události řadu informací," řekla ČTK ředitelka olomoucké základní školy Hálkova Božena Vítková.

Obětem katastrofy vzdali hold rovněž zaměstnanci některých firem, například jaderné elektrárny Dukovany. Zmlkli i pracovníci turistických informačních center v Harrachově. "Klienti nás pochopili," řekla provozovatelka středisek Eva Zbrojová. Některé společnosti se k této akci připojily symbolicky, jiné vůbec. "My musíme pracovat bez přestání," řekl ČTK pracovník jednoho z pražských podniků rychlého občerstvení. Část firem s nepřetržitým provozem argumentovala tím, že přerušení práce není technicky možné, neúměrně by prý vzrostly náklady.

Česká televize a televize Nova odvysílaly spot připomínající katastrofu s čísly kont na pomoc postiženým. Na 20 vteřin v poledne utichl Český rozhlas.

K uctění památky obětí řádění přírodního živlu v jihovýchodní Asii vyzvala občany v úterý vláda. Některé úřady poukazovaly na to, že se o pietní akci dozvěděly pouze z médií. Jiné dostaly oficiální informace.