Česká pomoc jihovýchodní Asii má různé podoby

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Nejrůznější formy nabírá solidarita i konkrétní finanční pomoc občanů Česka oblastem jihovýchodní Asie, postiženým zemětřesením a následnými ničivými vlnami tsunami. Vše začalo téměř okamžitými finančními sbírkami na bankovní konta a dárcovskými telefonními zprávami, na nichž se už shromáždilo zhruba 185 milionů korun. Akce pokračují dalšími sbírkami, ale také charitativními koncerty či prodejními výstavami. Několik příkladů vám teď přiblíží Josef Kubeczka.

Foto: ČTK
Dosud největší akcí byl nedělní koncert ve vyprodané pražské Lucerně, kde se bez nároku na honorář vystřídaly skupiny Čechomor, Divokej Bill, Tři sestry a Ready Kirken a zpěvačky Aneta Langerová, Lenka Dusilová a Anna K. Diváci přišli nejen kvůli charitě. Přilákala je i sestava na pódiu.

"Já bych řekl, že oboje."

"Čechomor, přišel jsem kvůli nim."

"Určitě ta pohroma, která se stala v Asii, je strašná věc, tak že ta prvotně. A nabídka skupin, které jsou tady, je skvělá. Tedy oboje, určitě."

Lou Reed,  foto: ČTK
Během večera předali organizátoři koncertu indonéskému velvyslanci v Praze půl milion korun. Bezmála milion a půl v průběhu akce poslali lidé na konta humanitárních organizací pomocí dárcovských SMS. Celkem se během večera vybraly na humanitární účely tři miliony korun.

Velký zájem lidí pochopitelně potěšil kytaristu Čechomoru Františka Černého.

"Tak jednak mám radost, že lidé přišli tak trochu kvůli nám. A tady je vždy skvělá atmosféra, lidé jsou báječní, vědí, proč přišli, my víme, proč jim hrajeme. Je to vidět, ne?"

Mezi hosty večera byl i bývalý prezident Václav Havel a jeho žena Dagmar.

"No, já mám rád českou rockovou muziku."

"Není to můj šálek čaje, na mně je to příliš velký hluk."

Ready Kirken,  foto: ČTK
"My jsme přišli hlavně proto, že jsme našemu příteli Lou Reedovi chtěli ukázat, jak mladí lidé jsou schopni solidarity a jak jsou schopni se zapálit pro dobrou věc."

Slova Václava Havla potvrzují i další aktivity mladých lidí. Například nejmenší obyvatelé Děčína se zajímavým způsobem budou podílet na obnově Srí Lanky. Tamní dům dětí a mládeže bude vyrábět keramické plakety. Za padesát korun je bude prodávat organizace Adra. Peníze získané z prodeje pak skončí na kontě pro obnovu vytipované konkrétní školy na Srí Lance. Jak sdělil ředitel děčínského domu dětí Zdeněk Kult, keramickým plaketám vévodí symbol ostrova.

"Na tom ostrově je školička, z které koukají rozesmátá očka dětí, jsou tam tři palmičky. Celé motto je: Školu dětem Srí Lanky! Z druhé strany je logo humanitární organizace Adra. Během měsíce jich máme dodat asi 500 kusů a v případě zájmu se budou vyrábět další."

Anna K,  foto: ČTK
Jak řekla mluvčí libereckých záchranářů Jana Eichlerová, děti z tohoto kraje se zase vzdávají ve prospěch svých vrstevníků ze Srí Lanky i svého kapesného od rodičů.

"Paní učitelka ze střední odborné školy v Belgické ulici v Jablonci nad Nisou nám přinesla v sáčku, i v mincích, 11 tisíc korun. Myslím si, že je úžasné! Vím, že něco podobného se bude dít na gymnáziu tady v Liberci. Dokonce na základních školách se děti snaží dát dohromady nějaké kapesné a pomáhat nám."

Liberečtí záchranáři dopraví na Srí Lanku celkem 18 tun humanitární pomoci, zdravotnického materiálu a potravin. Jejich tříměsíční mise, během které budou pomáhat v mobilní pediatrické ambulanci zraněným a nemocným dětem, přijde celkem na 6 miliónů korun. Polovinu této částku už se jim podařilo získat díky rozsáhlé materiální a finanční pomoci firem a veřejnosti.