Česká republika v boji s drogami využívá americké zkušenosti

Čeští protidrogoví experti jezdí již přes deset let do Spojených států, kde se ve spolupráci s americkou Agenturou pro potírání narkotik (DEA) učí nové způsoby boje s narkomafií. Šéf policejní protidrogové centrály Jiří Komorous ČTK řekl, že pro Česko je zvláště inspirativní americký nekompromisní přístup k takzvaným měkkým drogám.

"U nás i jinde v Evropě je největší problém s legalizačními a liberalizačními tendencemi (v oblasti měkkých drog)," prohlásil. Americký přístup s nulovou tolerancí je podle něj správný. "Snažíme se obdobný model uplatňovat i v České republice," řekl. Za měkké drogy je všeobecně považována například marihuana, dále extáze a halucinogeny.

Česká vládní koalice se v míře tvrdosti protidrogové politiky příliš neshoduje. Válku drogám v únoru vyhlásila KDU-ČSL, podle které je protidrogová politika příliš liberální. Navrhuje proto přísnější postup. Předseda Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky Petr Mareš (Unie svobody-DEU) je pro mírnější přístup k uživatelům konopných látek, a naopak chce přitvrdit sankce proti nejnebezpečnějším drogám.