Největším problémem Česka na drogové scéně je pervitin

pervitin1.jpg

Největším problémem Česka je pervitin. Uvedla to ve své zprávě Národní protidrogová centrála. Po omezení prodeje léků s pseudoefedrinem, které se často používají právě k výrobě pervitinu, se přípravky dovážejí z okolních států, například z Polska nebo Německa, uvedl Ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych.

"V roce 2010 policie odhalila 307 laboratoří na výrobu pervitinu a 145 průmyslových pěstíren konopí. Česko má podle odhadu zhruba 37 tisíc problémových uživatelů zejména pervitinu a heroinu. Na rozdíl od předchozích let došlo zejména u pervitinu o nárůst jeho uživatelů v řádu mnoha tisíc."

307 odhalených laboratoří na výrobu pervitinu je ve srovnání s Evropou poměrně velké číslo, ale většina laboratoří jsou malé, velmi jednoduché výrobny. Novinkou na drogové scéně je, že se o obchod s pervitinem stále častěji začínají zajímat vietnamské zločinecké struktury. Z tří set loni odhalených varem jich bylo asi 15 vietnamských. Pervitin pašují hlavně do Německa. Do komunity s vlastními pravidly se detektivům proniká těžko, dodal v České televizi Jakub Frydrych.

"Jsou problémy, které vycházejí z úplně rozdílného vnímání hodnot a práva."

V Modřanech nedávno zadrželi policisté 36 letého muže vietnamské národnosti. U sebe měl 8,5 kilogramu velmi čistého pervitinu. To je množství, které se v roce 2008 zachytilo v celém Česku. Hodnota drogy byla 40 milionů korun.

Do výroby drog se v Česku často zapojují skupiny založené na příslušnosti k etniku. V minulých letech to byli především Albánci. V oblasti pašování a prodeje kokainu stále dominují západoafričané, zejména Nigerijci. Nyní panuje obava právě z razantního nástupu Vietnamců, kteří nasazují velmi nízké ceny v porovnání s konkurencí. Alarmující je, že s drogami stále častěji experimentují děti. Například v Olomouckém kraji měli loni případ dvanáctiletého dítěte, které si už píchalo pervitin.

Velký nárůst loni zaznamenala policie taky u pěstíren konopí - zatímco předloni přišla na 84 pěstíren, loni jich odhalila 145. Protidrogová centrála ve zprávě napsala, že tzv. "zahradníci", tedy lidé, kteří se starají o rostliny, dostávají odměnu ve výši až 1000 eur měsíčně. Tedy víc, než je průměrná mzda v Česku. Dokonce bylo založeno několik obchodních společností, které se zabývají dovozem technologií pro velkopěstírny. Náklady na jejich vybudování se vrací už po první sklizni. Právě snížení počtu intenzivních uživatelů konopí je jednou z priorit vlády pro oblast drog.

Naproti tomu má v Česku řadu příznivců používání konopí pro lékařské účely. Nedávno dostal podmíněný trest horlivý propagátor léčby konopí Dušan Dvořák. Marihuanu používal například k výrobě mastí a tinktur, které rozdával. Je ředitelem Edukativní konopné kliniky v Praze a zakladatelem sdružení Konopí je lék.

"Já budu pěstovat dál, jak oni říkají dělat trestný čin, já tohle budu dělat ještě ve větším,"

řekl v jednom z dřívějších rozhovorů. Jeho internetové stránky mají na pět a půl tisíce příznivců. Zastánci používání konopí v lékařství o něm hovoří nikoli jako o omamné látce, ale jako o bylině s léčivými účinky.