Česká sklářská společnost Lasvit instaluje na klinice v Abú Zabí plastiku ve tvaru obřího kyvadla

Foto: Lasvit

Společnost Lasvit zabývající se výrobou skla a svítidel právě dokončila svůj další projekt. Na klinice v Abú Zabí instalovala obrovské kyvadlo vyrobené ze skla a oceli.

Foto: Lasvit

Ohromná plastika ve tvaru pera je zavěšena nad lobby kliniky a díky počítači dokáže kreslit různé obrázky do písku pod kyvadlem.

Měli jsme při tvorbě téměř stoprocentní svobodu

Lasvit byl založen v roce 2007 a je ve svém oboru celosvětovým předním výrobcem s pobočkami v New Yorku, Londýně, Paříži, Miláně, Dubaji a Hong Kongu. Každý rok vytvoří na 300 projektů po celém světě. Původ projektu kyvadla v Abú Zabí je přesto nevšední, říká zakladatel a předseda společnosti, Leon Jakimič:

Foto: Lasvit

„Když se naši klienti a designéři setkají s architekty nebo interiérovými designéry, obvykle nám poskytnou svou představu a my připravíme nebo navrhneme design. V tomto případě ale klient žádného interiérového designéra nenajal a dal nám téměř stoprocentní svobodu.

Naše designérka Wanda Valihrachová přišla s nápadem obřího kyvadla. Četla knihu o tom, že když se lidé dívají na kyvadla, může to na ně mít terapeutické a léčivé účinky. Wanda majiteli kliniky pro onkologické pacienty ukázala návrh, který se mu opravdu líbil a dal nám volnou ruku na přípravu designu.“

Pacienti si mohou kresbu v písku vybrat

Šestnáct metrů vysoká instalace vážící přes půl tuny se skládá ze 300 křišťálových trubek. Každý ze skleněných komponentů má svůj vlastní zdroj světla, takže kyvadlo i kresba vytvářená v písku jsou osvětlené, dodává Leon Jakimič:

Foto: Lasvit

„Kyvadlo se ale nekýve samo. Tři motory s kyvadlem spojují velmi tenké, téměř neviditelné drátky. Pacienti si mohou vybrat z předem naprogramovaných kreseb, které kyvadlo je po rozhoupání začne vytvářet do písku.

Další fáze, na které momentálně pracujeme, je interaktivní. Na iPad může kdokoli nakreslit jakýkoli tvar, který se pak pomocí kyvadla nakreslí. Klient se může s kresbou vyfotit a sdílet to na Facebooku, Instagramu a tak.“

Lidé si chtějí zkrášlit své domovy

Navzdory současné koronavirové krizi se zdá, že Lasvitu se daří lépe než kdy předtím. Jak říká zakladatel společnosti Leon Jakimič, Lasvit zaznamenal jeden z nejlepších roků, a to jak z hlediska obratu i zisku.

Leon Jakimič,  foto: Alžběta Švarcová,  archiv ČRo

„Myslím, že je to proto, že naše projekty trvají v průměru tři roky. Tento rok byl tedy výsledkem tvrdé práce, kterou naši zaměstnanci vložili do předchozích let.

V nadcházejícím roce 2021 samozřejmě čelíme určitému zpomalení v našem oboru, zejména pokud jde o projekty pro hotely. Snažíme se to co nejlépe kompenzovat prostřednictvím projektů pro bydlení. Zdá se totiž, že má teď mnoho lidí zájem o zkrášlení svých domovů, protože tam tráví více času.“