České centrum v Paříži nabízí výstavu s kresbami Milana Kundery

Výstava kreseb Milana Kundery v knihovně Českého centra Paříž

České centrum v Paříži představuje zcela jedinečnou výstavu kreseb česko-francouzského spisovatele Milana Kundery s názvem Milan Kundera: Nostalgie po Evropě.

Při této příležitosti také slavnostně otevřelo zrenovovanou knihovnu. O těchto dvou významných událostech jsme si povídali s ředitelem Českého centra v Paříži, Jiřím Hnilicou.

Jiří Hnilica | Foto: Ondřej Tomšů,  Radio Prague International

„Výstavu o Milanu Kunderovi a slavnostní otevření knihovny jsme připravovali již delší dobu. Shodou okolností jsme tyto dvě události mohli spojit a zahájit je tak společně. Myslím, že právě Milan Kundera je tou pravou osobností, která do tohoto nového prostoru Českého centra v Paříži přiláká zájemce, kteří znají nebo čtou českou literaturu. Přinejmenším doufám, že to pro ně bude ta nejlepší pozvánka pro seznámení se s novou českou literaturou."

Vzhledem k tomu, že autor odešel z veřejného života, jak moc obtížné bylo kresby získat?

„Pokud jde o komunikaci s paní Kunderovou, veškerá zásluha náleží řediteli Moravské zemské knihovny, panu Tomáši Kubíčkovi. Právě on stojí za vznikem hned několika projektů o Milanu Kunderovi. Přátelské vztahy mezi panem Kubíčkem a paní Kunderovou nám umožnily získat dosud neznámé kresby a zorganizovat tuto výstavu."

Co všechno tedy výstava nabízí?

Výstava kreseb Milana Kundery v knihovně Českého centra Paříž | Foto: Tereza Nováková,  České centrum Paříž

„Myslím, že kromě výstavy samotné může návštěvníky zaujmout také místo, kde se výstava koná, neboť po schodech Českého centra v Paříži se mohou dostat až do nově zrenovované knihovny. Návštěvníky může zaujmout také Kunderova biografie, jeho publikace a mezinárodní ceny, které získal. Jsou tu rozhovory, které Kundera poskytl po svém příchodu do Francie, včetně toho vůbec posledního. Kromě toho jsou také k vidění překlady jeho děl do poměrně exotických jazyků. Čtenáři tak mohou číst jeho díla po celém světě.

V knihovně jsou vystaveny Kunderovy originální, zřídka kdy vystavované a téměř neznámé kresby. Myslím, že ačkoli jich není mnoho, velmi dobře nám představují další směr jeho tvorby. Kresby jsou částečně doprovázeny textem, jsou tu i kresby ironické, karikaturní a právě to dle mého názoru zpřístupňuje Kunderovu tvorbu. Poslední částí, řekl bych tematicky tou nejdůležitější, je podtitulek výstavy „Milan Kundera: Nostalgie po Evropě". Ukázky vybrané Tomášem Kubíčkem nás provází Kunderovým životem, dílem a způsobem, jakým vnímá Evropu."

Výstava kreseb Milana Kundery v knihovně Českého centra Paříž | Foto: Tereza Nováková,  České centrum Paříž

Co pro České centrum v Paříži Milan Kundera představuje?

„Pro Českém centrum v Paříži je tento spisovatel součástí evropské a celosvětové plejády jmen jako jsou Václav Havel, Bohumil Hrabal, Karel Čapek a mnoho dalších. Kundera je symbolem kultury. Na jednu stranu je tento autor v současné době možná méně čtený než před třiceti lety, stále je ale autorem, kterého lidé čtou a o kterého jeví zájem. Pro mě tedy Milan Kundera spolu s dalšími autory, které jsem zmínil, představuje jeden z důležitých symbolů významu kultury a literatury v našem životě a je významným jménem na poli mezikulturní spolupráce."

Do kdy bude možné si jeho kresby prohlédnout?

„Originály máme k dispozici po dobu měsíce a půl, až do konce června. Definitivně bude ukončena v září, ale expozice týkající se textů a obrázků zde zůstane ještě dlouho."


„Milan Kundera: Nostalgie po Evropě“

Autoři: Marion Floch , Jana Stuláková
klíčové slovo:
spustit audio