Masaryk, Kundera, Menšík – slavní jihomoravští rodáci

Milan Kundera

Spisovatel Milan Kundera byl jedním z nejznámějších synů jihomoravské krajské metropole. Jeho duchovní odkaz reprezentuje v rodném městě Knihovna Milana Kundery.

Kundera a Brno

Slavný, respektovaný, ale také nejednoznačně přijímaný světový autor, byl nositelem Ceny města Brna za rok 2004. V roce 2009 mu bylo za celoživotní dílo uděleno čestné občanství města Brna. O jeho duchovní odkaz pečuje v rodném městě také Knihovna Milana Kundery, která je součástí Moravské zemské knihovny. Po nedávném spisovatelově úmrtí převezli kurátoři z Kunderova pařížského bytu do Brna tunu knih, které četl a studoval.

Rodný dům Milana Kundery v Brně | Foto: Seznam Mapy

Milan Kundera se v Brně narodil 1. dubna 1929. Jako student se koncem 40. a začátkem 50. let stal členem komunistické strany a psal poezii obdivující tehdejšího sovětského diktátora Stalina. Z toho ovšem záhy vystřízlivěl a začal se stále více veřejně i ve své tvorbě stavět kriticky ke komunistickému režimu. Jeho projev na 4. sjezdu Svazu spisovatelů v roce 1967 bývá považován za úvod k Pražskému jaru.

Od rané poezie přešel k próze a po třech sešitech Směšných lásek, jejichž děj je situován i do Brna, vydal stěžejní dílo české literatury 20. století – román Žert, který přispěl k demaskování totalitních praktik 50. let. Za angažovanost v Pražském jaru mu bylo znemožněno publikovat i jakkoli veřejně působit, a proto v roce 1975 odešel do Paříže, kde získal francouzské občanství.

Foto repro: Václav Richter,  Milan Kundera  (neztracen) v překladech/Moravská zemská knihovna

Jeho díla zůstala úzce spjata s politickým a kulturním prostředím jeho vlasti. Romány, jako jsou Nesnesitelná lehkost bytí“ a Kniha smíchu a zapomnění“, poskytují hluboký komentář k povaze lásky, paměti a lidské zkušenosti v rámci složitých historických a politických krajin střední Evropy, zejména během období sovětského vlivu.

Milan Kundera | Foto: Elisa Cabot,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 2.0

Během své kariéry byl Kundera oslavován pro svůj jedinečný styl vyprávění, filozofickou hloubku a pronikavý pohled na lidský osud. Zejména v Česku se často vedla debata, zda byl Kundera spíše český spisovatel, který náhodou psal francouzsky nebo francouzský autor, který se náhodou narodil v Brně. Podle překladatele a odborného asistenta na Jihočeské univerzitě Ladislava Nagy byl Milan Kundera víc než cokoli jiného globálním spisovatelem:

„Do značné míry je to důsledek toho, že byl přeložen do angličtiny a všechny jeho knihy jsou dostupné v angličtině, která je jazykem globalizovaného světa. Abych na vaši otázku odpověděl co nejupřímněji, řekl bych, že to byl český spisovatel, který se stal francouzským spisovatelem, který se stal světovým spisovatelem.“

Slavní rodáci Jihomoravského kraje

Tomáš Garrigue Masaryk - první československý prezident, státník, filosof, pedagog, se narodil v Hodoníně. Vztah k rodnému městu ale mnozí historici označují za odtažitý i vzhledem k tomu, že v Hodoníně s rodinou strávil jen první rok života. Rodný domek už nestojí. Zajímavou historii má Masarykova socha v Hodoníně, která musela být v průběhu dějin několikrát odstraněna.

Bohumil Hrabal – jednoho z nejvýznamnějších a nejosobitějších českých spisovatelů druhé poloviny 20. století, máme spojeného s pražskou Libní a Kerskem. Spisovatel původním jménem Bohumil František Kilian se ale narodil v Židenicích u Brna.

Alfons Mucha - secesní malíř se pro změnu narodil v Ivančicích. Ty ještě více proslavil Vladimír Menšík, který v řadě zábavních pořadů bavil diváky nesčetnými historkami ze svého rodného města.

Rodiště Brno má zapsána celá řada vynikajících herců a hereček, mimo jiné Karel Höger, Arnošt Goldflam nebo Dagmar Havlová.

Autoři: Vít Pohanka , Klára Stejskalová | Zdroj: Wikipedie
klíčová slova:
spustit audio

Související

  • Jihomoravský kraj

    Kraj vína, krásných zámků ze seznamu UNESCO i moravské metropole Brno.

  • Poznejte kraje Česka

    Praha je nejznámější a nejatraktivnější město Česka. Ale Česko zdaleka není jen Praha.