První část archivu manželů Kunderových je v Brně. Třídění zabere asi rok

K rozhodnutí převézt Kunderovy spisy z Paříže do jeho rodného města došlo již před dvěma lety. Archiv spisovatele a jeho manželky Věry bude uchován v Moravské zemské knihovně.

„Převoz osobního archivu Milana Kundery jsme měli v plánu již více než dva roky. S Věrou Kunderovou se znám už dlouho, před třemi lety jsme připravovali výstavu v České republice a poté v Lipsku pro knižní veletrh. Při té příležitosti se manželé Kunderovi zmínili, že by si ve vhodnou dobu přáli převézt knihy a archivní dokumenty do Brna,“ uvedl ředitel Moravské zemské knihovny Tomáš Kubíček.

Kunderova ocenění ukazují, že je uznáván po celém světě

První zásilka, která už na Moravu dorazila, obsahuje několik druhů spisů.

„První část zahrnuje korespondenci s jeho vydavateli, fotografie a literární ocenění, která získal v průběhu sedmdesáti let i další, podle mého názoru zajímavé, dokumenty. Mezi desítkami cen, které Kundera obdržel, se vyjímá především Cena Jeruzaléma. Ocenění dokazují, že je uznáván po celém světě, a to i dodnes, kdy jedno z nich obdržel teprve před dvěma lety," dodal Kubíček.

Archiv manželů Kunderových je multimediální, obsahuje totiž i audiovizuální archivy Věry Kunderové, zejména z období jejího působení v Československé televizi a rozhlase.

Roztřídit archiv zabere  zhruba rok

Foto: Moravská zemská knihovna

„Zhruba rok nám zabere archiv roztřídit, aby k němu badatelé měli přístup i v digitální podobě. Věra Kunderová už sama dokumenty rozřadila, ale je třeba je ještě archivovat tak, aby k nim měla zajištěný přístup i veřejnost. Některé z materiálů budou zpřístupněny online, jiné ale budou k dispozici pouze v naší knihovně.“

Další a důležitější část archivu Kunderových v Brně očekávají v září.

„Půjde především o zásilku knih, zejména autorských výtisků. Jedná se přibližně o pět tisíc publikací. Ty budou archivovány v nově vybudované knihovně, kterou v prostorách Moravské zemské knihovny navrhl brněnský architekt Martin Hrdina. Kromě knih zde budou uloženy i literární ceny. Pokud vše půjde podle plánu, mohla by být Knihovna Milana Kundery otevřena do konce roku.“

Milanu Kunderovi je 93 let a již téměř půl století žije ve Francii.

Milan Kundera | Foto: Elisa Cabot,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 2.0
Autoři: Alexis Rosenzweig , Martin Balucha , Jana Stuláková
klíčové slovo:
spustit audio