Akademie věd získala cennou knihovnu z Jeruzaléma. Měří sto metrů

Knihy dorazily do depozitáře v Jenštejně, foto: Ústav dějin umění AV ČR

Knihovnu čítající tisíce titulů věnovaných tématu Jeruzaléma získala z Izraele Akademie věd České republiky. Dar, který váží dvě tuny, už dorazil do Česka.

Všechny publikace z daru pro knižní fond Ústavu dějin umění AV ČR nesou ex libris se jménem Biancy Kühnelové a jejího manžela Gustava Kühnela,  foto: Ústav dějin umění AV ČR

Vše začalo jedním článkem, vzpomíná historička umění Klára Benešovská:

"Jedná se o dar profesorky Biancy Kühnel z Hebrejské univerzity z Jeruzaléma. Je to její knihovna, která vznikla při velkém evropském projektu, který se týkal Jeruzaléma a jeho odrazu v evropských zemích. Nám se to podařilo získat tak, že jsme se s Biancou Kühnel setkali v roce 2015, když si přečetla článek o Mons Sion neboli o klášteře na Strahově. To ji zaujalo, ozvala se mi, přijela do Prahy."

Vše vyústilo ve spolupráci a v nabídku, jestli by Ústav dějin umění nechtěl její knihovnu. Zabalená ve 165 krabicích, plula do Hamburku, odsud byla převezena do depozitáře Akademie věd ve středočeském Jenštejně.

"Knihovna už je tady, je to zhruba 3000 svazků. Celá knihovna vážila asi 2 tuny a na délku měřila sto metrů," dodává Klára Benešovská.

Knihovna opustila přístav těsně před lockdownem

Knihy dorazily do depozitáře v Jenštejně,  foto: Ústav dějin umění AV ČR

Knihovna se naštěstí vydala z přístavu před lockdownem, který výrazně omezil provoz přístavů, letišť i pohyb lidí.

Foto: Ústav dějin umění AV ČR

"Naštěstí se to stihlo těsně před tím, než v Izraeli začala velká opatření proti koronaviru. Podařilo se to odeslat asi jeden den před tím."

Jakými tématy obohatí knihovna české sbírky?

"Jde především o knihy, které se týkají Jeruzaléma ve středověku, jeho odraz v Evropě od doby Constantina až do vrcholného středověku."

Knižní dar by měl být oficiálně představen v únoru 2021. Do knih je vlepeno ex libris se jménem dárkyně Biancy Kühnelové a jejího manžela Gustava Kühnela.

Koronavirus zkomplikoval přesun Kunderovy knihovny

Moravská zemská knihovna,  foto: Vilém Faltýnek

Pandemie naopak zasáhla do přesunu Kunderovy knihovny. Milan a Věra Kunderovi chtějí věnovat svou rozsáhlou knihovnu s množstvím korespondence světoznámého autora Moravské zemské knihovně. Jednání trvala rok a k převozu mělo dojít letos na podzim, pandemie ho však zatím zhatila.

Rozsáhlou knihovnu by mělo získat i Muzeum Podkrkonoší v Trutnově. Je z pozůstalosti loni zesnulého historika a pedagoga Vladimíra Wolfa. Knihovna, kterou budoval od mládí, čítá tisíce publikací a muzeu ji věnovala manželka Marta Wolfová.