České hospodářství zaznamenává ekonomický růst na hranici 4%

peníze

České hospodářství zažívá lepší časy. Podle v pondělí zveřejněných údajů, zaznamenal hrubý domácí produkt za letošní první tři měsíce vzrůst o 3,8 procenta a HDP roste už téměř dva roky. Tempo růstu české ekonomiky tak nyní předstihuje růst ekonomik v Evropské unii i USA. Více Jaromír Marek.

Za pozitivním vývojem hospodářství stojí zvyšující se výkon průmyslu, zahraniční investice a v důsledku toho i stále lepší finanční situace domácností, které mohou více nakupovat. Původní odhady růstu hrubého domácího produktu se pohybovaly kolem 3,5 procenta. Místopředseda vlády Pavel Rychetský řekl, že premiér Miloš Zeman čekal, že růst bude ještě výraznější.

"Pan premiér byl trochu nešťastný, že ani nevyhrál, ale ani neprohrál sázku s předsedou Sněmovny Klausem. Pan Klaus odhadoval růst na 3,5% a pan premiér na 4%. Realita je 3,8%. Když si vzpomeneme, s jakým jásotem jsme vítali zvýšení o 0,7% před rokem a půl, tak je to bezpochyby pozitivní vývoj."

Ovšem i ministr financí Jiří Rusnok připouští, že tento údaj nelze přeceňovat, protože jde pouze o první čtvrtletí.

"Pro ekonomiku je to dobrá zpráva, pro vládu ne, protože s růstem nemá politika ministerstva průmyslu nic společného. Je tragické, že vláda bagatelizuje, co stojí za čísly o růstu ekonomiky, totiž rostoucí schodky veřejných rozpočtů a obchodní bilance," reagoval na zveřejnění ekonomických údajů předseda Sněmovny a ODS Václav Klaus. Za růstem HDP je podle něj zejména odložená poptávka obyvatelstva po spotřebním zboží. Podobný názor má i analyitik Komerční banky Jan Vejmělek.

"České domácnosti zřejmě už začínají těžit z lepší hospodářské situace, která se ve spojení s nižší nezaměstnaností a růstem reálných mezd promítá do spotřebitelského optimismu."

Loni za celý rok představoval růst HDP 2,9 procenta. Podle ekonomů není zatím příliš důvodů k přehnanému optimismu. Růst české ekonomiky totiž ohrožuje slábnoucí výkon zemí Evropské unie. Tam totiž směřuje 70 procent českého exportu. Pokračuje Jan Vejmělek:

"Největším rizikem akcelerace zůstává zpomalení evropské ekonomiky, hrubá přidaná hodnota je totiž koncentrovaná výhradně do odvětví zpracovatelského průmyslu, který je velmi citlivý na vývoj v zahraničí zejména v Západní Evropě a v Německu, kde hrozí určité zpomalení."

Česká republika v růstu HDP za 1. čtvrtletí předstihla Evropskou unii i Spojené státy. Zatímco v Česku hrubý domácí produkt vzrostl meziročně o 3,8 procenta, evropská ekonomika se zvýšila o 2,5 procenta a americká o 2,6 procenta. Loni za celý rok představoval růst českého hrubého domácího produktu 2,9 procenta.