České „kolache“ v Texasu mají svůj film

Borůvkový koláč

Czech Stop, nebo-li Česká zastávka, tak se jmenuje obchod, kde se pečou české koláče. Malebný podnik najdete v texaském městě West. Filmař Chad Withers, který sem chodí pravidelně nakupovat, se rozhodl o koláčích natočit dokument.

V dokumentu bere diváky doslova za scénu a představí jim, co se v pekárně děje, napsal list Denton Chronicle-Recorder. Film se jmenuje Kolache, TX (Koláče, Texas) a líčí každodenní práci v pekárně i životy lidí, které její historie ovlivnila.

„Jako filmař se vždycky poohlížím po věcech, které mě zajímají,“ řekl Withers. „Proto když hledám námět na dokument, musí to být něco, na čem mi osobně velmi záleží,“ dodal Withers, učitel, pro něhož je filmařina spíš amatérskou vášní než každodenní prací. Ve svých dílech představuje třeba lidi v neobvyklých profesích.

Filmař se snaží dokument o koláčích prosadit na filmových festivalech

Czech Stop je pro Witherse speciálním místem. A jeho dokument mu vzdává hold. „Stejně jako pro mnoho ostatních obyvatel, i pro mě se stalo rituálem zastavit se v Czech Stopu a vybrat si něco unikátního.“

Na dokumentu pracoval Chad Withers rok. Teď je film téměř hotový. Jako další cíl si dává jeho úspěšné uvedení na festivalech. Hlásí se s ním proto na festivaly doslova po celém světě. V dokumentu se soustředil na národní dědictví a význam tradic. Chce světu ukázat, v čem spočívá podstata tohoto kultovního texaského pekařství.