České úřady ostře kritizovaly stav hrobů čs. legionářů v Nových Zámkách na Slovensku

Hroby čs. legionářů jsou v žalostném stavu

Ministerstvo obrany ČR zaslalo začátkem května ostrý dopis slovenskému ministerstvu vnitra. Kritizuje v něm neoprávněné zásahy a „nelichotivý“ stav válečných hrobů, ve kterých jsou pochováni mimo jiné i čs. legionáři. Ti zde padli při obraně Československé republiky v r. 1919. Svědkové tvrdí, že městský úřad v Novým Zámcích nechal hroby i pomník srovnat se zemí. Město se ohradilo, že hroby naopak obnovuje. Na žádnou stavbu ale nemá povolení.

Na neutěšený stav hrobů české ministerstvo upozornili zástupci slovenské Nadace M. R. Štefánka, která o pohřebiště pečuje. Jde o čtyři společné hroby, ve kterých byly uloženy ostatky více než dvou set vojáků z 1. světové války. Jsou tu vedle sebe pochováni Češi, Slováci, Rusové, Maďaři i Němci. Jsou tu i padlí čs. legionáři, kteří v r. 1919 v Nových Zámcích bojovala proti Maďarům, kteří na několik dní město obsadili. Na místě byl i pomník se sochou vojáka, ta ale byla odstraněna už po Vídeňské arbitráži. Hroby i sokl byly podle svědků z novozámeckého hřbitova v minulých týdnech zcela odstraněny. Nyní zde jsou podle fotografií usazeny nové obrubníky.

Podle českého ministerstva obrany slovenská strana porušila mezivládní dohody o válečných hrobech. Požádalo proto o urychlenou nápravu. Primátor Nových Zámku Peter Agh ale tvrdí, že město chce naopak pietní místo rekonstruovat a osadit tu i desku se jmény všech padlých. Chystá prý i její slavnostní odhalení za účasti velvyslanců. Podle Obvodního úřadu v Nitře, pod který Nové Zámky spadají, však město nezažádalo o povolení ke stavbě. Nemá ani schválený projekt. Hrozí mu za to vysoká pokuta. Úřad nařídil, aby se práce na pohřebišti zastavily. Štefánkova nadace podala na město trestní oznámení.