České volejbalové kluby čekaly mezi muži na Final Four sedm let

Po sedmi letech si zahraje český volejbalový klub závěrečný turnaj některého z evropských pohárů. Dukla Liberec totiž před dvěma měsíci vyřadila ve čtvrtfinále Klubového poháru Fenerbahce Istanbul a nyní ji čeká Final Four v řeckém Pireu. V posledních sedmi letech žádný český mužský klub do závěrečné fáze evropských pohárů nepronikl. V sezoně 1995/96 dělalo čest českému volejbalu tehdejší Aero Odolena Voda, které postoupilo do finálového turnaje Poháru CEV.

Liberečtí hráči v probíhajícím ročníku Top Teams Cupu začínali již v kvalifikační části, ale svou skupinu doma vyhráli a postoupili do osmifinálové fáze. V ní za sebou znovu nechali všechny tři soupeře a do čtvrtfinále šli z prvního místa. Do finálové čtyřky mělo letos blízko také Kladno, ale úřadující český mistr nestačil ve čtvrtfinále na nizozemské Almere. Letošním úspěchem si Česká republika zajistila také místo v Lize mistrů pro sezonu 2005/06. Prestižní soutěž hráli naposledy právě Liberečtí, v základní skupině v ročníku 2003/04 jim ale soupeři povolili pouhé dva sety.

Liberecký mužský volejbal již jedno období velkých mezinárodních úspěchů zažil. V roce 1976 vyhrála Dukla Pohár mistrů, což se předtím povedlo také dvakrát brněnské Zbrojovce (1968 a 1972). Ještě v roce 1984 dosáhl v této soutěži liberecký tým na bronzovou příčku. Československý volejbal slavil triumf v PMEZ také v roce 1979, kdy vládla celé Evropě ČH Bratislava.