Volejbalový skandál v Itálii

Česko - Kamerun, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Český volejbal se stal na MS v Itálii obětí hracího systému. A nejen on - podobně dopadli i Francouzi, Španělé a Poláci. Tvoří se stále nové postupové skupiny, přičemž výsledky předchozích zápasů se komplet mažou a začíná se od nuly. A tak některé týmy úmyslně prohrály, aby se dostaly do příhodnější skupiny. Nejskandálnějším se stalo utkání Brazílie s Bulharskem, kde chtěly prohrát oba kolektivy a jejich divadelní představení nejprve donutilo zaplněnou halu k pískotu, aby se posléze diváci otočili k palubovce zády a vystrčili na hráče své obnažené zadnice. Naši volejbalisté v pondělí nastoupili právě proti dvojnásobným olympijským šampionům i mistrům světa Brazilcům a v souboji o play off prohráli těsně 2:3. Proto jsem zpovídal viceprezidenta Evropské volejbalové federace Jana Hronka.

Česko - Kamerun,  foto: ČTK
Co říkáte systému, který zapříčinil již několik úmyslných proher?

"Tento systém je neúnosný a bude urychleně změněn. Byl šitý na míru Italům, kteří přišli s "přebornickým" nápadem, že se bude hrát v 10 městech, ovšem zapomnělo se na to, že každý taktizuje a trenérům nelze nařídit, jaké hráče na palubovku posílají. To se nepovedlo, ale mám zde neoficiální zprávu jury, že se od něj rychle ustoupí."

V jiných sportech se však za vypuštěný výkon může jednotlivec či tým penalizovat. Nebylo podle reglementu možné především Brazilce, ale i Srby a Rusy potrestat za znevážení volejbalového MS?

"Podle reglementu to možné není, ale prezident FIVB zaslal těmto výpravám osobní dopis, kde je upozornil, že opravdu znehodnotily volejbal i MS. Jediné slovo, které mohu říct jako volejbalový funkcionář - je to ostuda."

ČR bude příští rok spolu s Rakouskem pořádat ME. Můžete fanoušky ubezpečit, že tady systém taktizování nahrávat nebude?

"Hrajeme podle evropského systému, ze čtyřčlenných skupin budou postupovat tři, což znamená, že všichni musí hrát naplno a pak přijde hned na řadu play off, kde jednou prohrajete a nashledanou. Zkrátka poučili jsme se."

Česko - Brazílie,  foto: ČTK
Na závěr, musíte být asi hodně spokojení a možná i překvapení, jak hrají čeští reprezentanti na MS?

"Nejen spokojení, my jsme nadšení. Byl jsem v roce 1990 na MS v Rio de Janeiru, kde jsme byli 9. a vím, co to pro rozvoj volejbalu znamenalo. Navíc příští rok pořádáme ME, takže to bude velký impulz a diváci se mají na co těšit."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio