Napodobí čeští volejbalisté stříbrné basketbalistky?

Foto: ČTK

Naši volejbalisté znají své soupeře pro ME mužů, které bude příští rok hostit ČR spolu s Rakouskem. Los v míčovně Pražského hradu jim přiřkl celky Ruska, Portugalska a Estonska. Šampionát proběhne v září příštího roku ve Vídni, Innsbrucku, Praze a v Karlových Varech, kde se mj. představí i domácí reprezentace. Nejen o ambicích našich borců je následující rozhovor s předsedou ČVS Zdeňkem Haníkem.

Předseda Českého volejbalového svazu  (ČVS) Zdeněk Haník,  foto: ČTK
Jak jste spokojen s vylosováním ME mužů?

"Obě skupiny na českém území jsou vylosovány velmi přívětivě z toho pohledu, že Praha nabízí skupinu s evropskou špičkou. K naší skupině v Karlových Varech předesílám, že už není slabých soupeřů, samozřejmě kvarteto mužstev stojí o něco výše, ale mistrem Evropy se klidně může stát až 7 týmů. Přesto je naše skupina vylosována poměrně příhodně, jednoznačnými favority budou Rusové."

To vylosování připomíná nedávné MS v basketbale žen, kde měla ČR také relativně snadnou základní skupinu, ale play off bylo hororové. Souhlasíte?

"Částečně, protože každá skupina má min. dva silné celky, přes které se musíme dostat. Takže je jedno, zda narazíte na Srbsko, Itálii, Francii nebo třeba Bulharsko."

Bude však rozdíl, zda čeští volejbalisté postoupí z 1. místa a vyhnou se tak osmifinálovému martyriu nebo budou mít o soupeře více. Dá se v tomto ohledu nějak taktizovat?

Z losování v Míčovně Pražského hradu,  foto: ČTK
"Bohužel. To, co rozhodne, bude momentální forma. Vůbec nelze nějak kalkulovat, matematicky něco vymýšlet."

Naštěstí narozdíl od nedávného MS v Itálii se však žádnému mužstvu nevyplatí z taktických důvodů prohrát. Přejděme však k organizační stránce. Co vás vedlo k tomu, že ČR bude hrát v Karlových Varech, ačkoliv např. i reprezentační trenér Jan Svoboda by podle vlastních slov dal přednost Praze?

"To nevím, protože jsem s ním tu situaci probíral a on nakonec souhlasil s Karlovými Vary. Ty důvody jsou jasné. Máme tam výraznou podporu, aréna je skvělá a nedávná zkušenost z MS v basketbale žen je také velmi pozitivní."

Kapacita arény v Praze je až trojnásobná. Není přes výhodné vylosování až příliš velký luxus hrát v takto velké hale bez domácí reprezentace? Nebylo lepší za těchto okolností Prahu úplně obejít a hrát např. v Liberci?

"To by bylo lepší, ale ČVS nominoval Prahu jako hlavní město, takže bychom narazili na velmi tuhý odpor CEV."

Z losování v Míčovně Pražského hradu,  foto: ČTK
Není příliš logické vzhledem k výkonnosti rakouského a českého celku hrát semifinále a finále ve Vídni. Češi mají v posledních letech přece jen výrazně lepší výsledky a tak větší naději na postup mezi elitní kvarteto. Nebyla v tomto směru s Rakušany rozumná řeč?

"Opravdu si v případě rakouské reprezentace, kterou jsem také vedl, nedovedu boj o medaili moc představit, zatímco u nás to rozhodně nevylučuji. Ta dohoda vznikala ještě v době, kdy jsem nebyl předsedou ČVS, ale co vím, pro Rakušany to byla zásadní podmínka při společné kandidatuře."

Jaký stanovíte před mužstvo výkonnostní cíl a jakou máte marketingovou vizi, ať už co do počtu diváků nebo nových adeptů volejbalu?

"Předsevzal jsem si především mládež, protože objektivně je nutné přiznat, že v mužském volejbale přijde po této generaci vakuum. Kolem roku 2015 bude velký problém se na šampionát vůbec kvalifikovat. Proto chceme velkou finanční, ale i personální injekcí zajistit, aby kolem ME byl obrovský boom mládežnického volejbalu. Chceme, aby děti, které se zúčastní doprovodných turnajů poté přišli do hlediště jako diváci. Co se týče výkonnostního cíle, tak bych zachovával pokoru. Jakékoliv umístění do 8. příčky bude v pořádku, přestože vím, že český fanoušek bude lačnit po medaili - já bych ji chtěl také, ale kvalita se pozná podle trvalosti, nikoliv podle jednorázového výsledku."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio