Volejbalový převrat

Zdeněk Haník (vlevo) a Antonín Lébl, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Český volejbal zažil výměnu stráží na nejvyšších postech. Po pěti letech končí ve funkci svazového předsedy Antonín Lébl, kterého nahrazuje někdejší reprezentační nahrávač a posléze kouč Zdeněk Haník. Léblovo odvolání se odehrálo za zavřenými dveřmi a neobešlo se bez silných výroků na obou stranách.

Antonín Lébl už obrazně jednu klinickou smrt v pozici přežil. Na loňské volební konferenci Lébl porazil protikandidáta Františka Kopeckého poměrem hlasů 27:25. K jeho těsnému znovuzvolení tehdy přispěl svým hlasem i Haník, který však nynější situaci označil už za neudržitelnou. Nespokojenci ve výboru ČVS Léblovi dlouhodobě vyčítali zejména autoritativní rozhodování, obcházení nejvyšších orgánů svazu a neprůhledné nakládání se sponzorskými penězi. Na zasedání v Praze hlasovalo z přítomných 51 členů výboru 32 pro jeho odvolání, 17 proti a dva se zdrželi. Novým předsedou byl vzápětí zvolen bývalý reprezentační trenér Zdeněk Haník, a to sice 35 hlasy. Lébl po tomto verdiktu jen těžce skrýval zklamání.

Zdeněk Haník  (vlevo) a Antonín Lébl,  foto: ČTK
"Já to považuji za násilné převzetí svazu. Je to negativní signál do médií, ke sponzorům. Narovinu řeknu, že jsou sponzoři, kteří podle výsledku dnešního jednání, nebudou se svazem spolupracovat. Tím ale nechci strašit, třeba má nové vedení v záloze jiné, lepší sponzory."

V nové jedenáctičlenné správní radě zůstali z jejího předchozího složení pouze Josef Beneš a Jan Hronek, novými místopředsedy jsou František Kopecký a Robert Urbánek. Nový předseda Zdeněk Haník reagoval na slova o násilném převzetí svazu lapidárně - pan Lébl si může podat žalobu k soudu, který by rozhodl zda bylo vše v pořádku či nikoliv. Bývalý reprezentační trenér si je vědom, že úspěšné uspořádání ME v příštím roce je jednou ze svazových priorit.

"Uděláme vše pro to, aby ME bylo, protože má zásadní vliv jako volejbalová viněta. Ale to, co nás bolí, není ME. Uvedu příklad - v roce 2001 jsem byl trenérem reprezentace, na domácím ME jsme skončili 4. a jak jsme z toho dál vytěžili, jaký je z toho efekt? Naše mládežnická základna jde stále dolů, takže my musíme primárně řešit jiné problémy a ME nám k tomu musí pomoci."

Odlivu sponzorů se Haník neobává.

"Jsem jeden den předsedou a už jsem dostal důležité sms od významných hráčů na volejbalové marketingové scéně. Okamžitě jsem hovořil s důležitými funkcionáři působícími v různých volejbalových oblastech, jako např. s panem Zachem, který má na starosti mládež. Co se mi podaří však uvidíme v průběhu měsíců a doufám roků."

O uklidnění vášní se pokusil místopředseda CEV Jan Hronek. Podle něj by funkcionáři měli zapomenout na vzájemné animozity a veškerou energii koncentrovat do ME, které bude příští rok ČR pořádat spolu s Rakouskem.

"Věřím, že všichni mají rozum a ČVS dostojí závazkům, které dal CEV, když jsme dostali přiděleno ME. Pokud by se tak nestalo, nastoupily by bohužel velké sankce."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio