Česko hledá v Asii turistu, který dosud nebyl na seznamu

Téměř dva týdny po zemětřesení v jihovýchodní Asii se zatím neozvalo 14 českých občanů. Na seznam pohřešovaných v sobotu přibyl člověk, který má dvojí občanství a kterého v České republice nikdo nepostrádal. Patří do skupiny osmi lidí, kteří pravděpodobně řádění živlů nepřežili. Diplomaté mají vážné obavy o život sedmi turistů v Thajsku a jednoho na Srí Lance. ČTK to řekl mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář. Česko má oficiálně potvrzenu stále jen jednu oběť neštěstí. Podle svědků se český občan, který v sobotu přibyl na seznam nezvěstných, pohyboval na pobřeží, když přišly ničivé vlny. Nalezeny byly jeho osobní doklady.

Český velvyslanec v Bangkoku Jiří Šitler v sobotu ráno ČTK řekl, že zatím se podařilo identifikovat jednu českou oběť, v dalších případech nebyla identifikace úplně průkazná a bude třeba využít vzorky DNA. "Nepodařilo se identifikovat bez pochybností," uvedl velvyslanec v Českém rozhlase. Ministr zahraničí Cyril Svoboda ČTK řekl, že diplomaté mají stále oficiální informace o úmrtí jedné české občanky v Thajsku, jejíž smrt oznámilo ministerstvo poslední den roku 2004. Šitler uvedl, že pokračuje pátrání po nezvěstných českých turistech - porovnávají se fotografie, hledá se v nemocnicích. Vzhledem k tropickému počasí a době, jež uplynula od zemětřesení, se mrtvá těla už obtížně identifikují, a proto je třeba využít moderní lékařské metody a testy.

Dodal, že dvě zraněné Češky už byly převezeny z thajských nemocnic do České republiky. Jednou z nich je i česká modelka Petra Němcová, která dopoledne přiletěla do Prahy a je v péči lékařů vojenské nemocnice ve Střešovicích. Jedna turistka ještě zůstává v Bangkoku, její transport zatím thajští lékaři nedoporučili, řekl Šitler.