Česko je dobrá země pro založení rodiny

Emily Thompson, foto: archiv Emily Thompson

Americká novinářka Emily Thompson vystudovala filologii na Masarykově univerzitě v Brně. Pracovala pro Prague Post. Dnes produkuje projekt Svobodné Evropy s názvem Lady Liberty a uvádí podcast Herd It From Her, což jsou rozhovory se zajímavými ženami z oblasti médií.

Emily Thompson,  foto: archiv Emily Thompson
S Emily Thompson si povídáme v kavárně v Olomouci po skončení rozhlasové soutěže Prix Bohemia v kategorii reportáže, kde byla Emily jednou z porotkyň. „Rádio mám ráda od dětství, sama teď pracuji v Rádiu Svobodná Evropa. Vůbec nejradši mám podcasty, které poslouchám téměř každý den.“ V Česku jsou celé generace rozhlasových posluchačů odkojeny Hajajou. „Něco takového v Americe nemáme. Pohádky jsou českou specialitou. V tom jste určitě nejlepší na světě,“ soudí Emil Thompson, která plánuje, že i její očekávaný potomek bude v budoucnu poslouchat české pohádky.

Prvních pět let žila Emily Thompson v Brně a byla to podle ní pěkná zkušenost. Po dokončená studia chtěla s manželem cestovat po Evropě, užít si nějaké dobrodružství. V Česku chtěla zůstat tak rok, rok a půl. Místo toho tu žije už 12 let. Jen Brno vyměnila za Prahu.

Američané jsou konzervativnější

Ilustrační foto: Kristýna Maková,  archiv ČRo - Radia Praha
„Praha má pro cizince zvláštní atmosféru, specifické kouzlo.“ Do určité míry ji pouze zaskočila česká otevřenost. „Například nahá žena v časopise, v Americe jsme více konzervativní.“ Na druhou stranu mladá sympatická Američanka oceňuje, že je Česko sekulárním státem. „Náboženská ideologie tu nemá takový vliv na politiku jako v USA.“

Oceňuje i jiné aspekty života v Česku. „Například fungující zdravotnický systém. V USA je to absolutní chaos. Taky se mi líbí, že tu funguje vzdělávací systém pro všechny, což je u nás taky problematické. Nebo šestiměsíční mateřská dovolená. Česko je dobrá země pro rodinu“, je přesvědčená Emily Thompson. Je to také důvod, proč se rozhodla založit rodinu právě v Čechách.