Česko je jednou z nejzkorumpovanějších zemí Evropy

0:00
/
0:00

Česko stále patří k nejzkorumpovanějším zemím Evropy. Tvrdí to letošní výroční zpráva nevládní organizace Transparency International, která sleduje téměř 160 zemí světa a Českou republiku zařadila spolu s Řeckem, Namibií a Slovenskem. na 47. až 50. příčku. Ze zemí evropské pětadvacítky jsou na tom hůře už jen Lotyšsko a Polsko. Podle zprávy se ale zastavil propad z minulých let. Více už Milena Štráfeldová:

Na jedné straně pomyslného žebříčku stojí země jako Island, Finsko nebo Nový Zéland, kde korupce prakticky neexistuje, a na druhém konci jsou Čad, Bangladéš nebo Turkmenistán, kde se naopak úplatkářství daří velmi dobře. Česká republika na stupnici od nejhorší nuly po nejlepší desítku získala známku 4,3. Korupční prostředí v Česku se navíc podle této zprávy nijak nelepší:

"Zůstáváme na stejné pozici už dlouhá léta. Jediné pozitivum, které možná lze říci, je to, že jsme zastavili propad, který byl na přelomu 90. let a tohoto tisíciletí."

říká Michal Štička z Transparency International. Její zpráva se opírá o výsledky 16 různých průzkumů, které čerpaly z názorů, co si o korupci ve sledované zemi myslí podnikatelé, analytici a akademičtí pracovníci. O tom, že korupce je v Česku rozšířená, jsou ale přesvědčeni i běžní občané. Pro Český rozhlas to například potvrdil posluchač Jan Kukačka:

"Korupce samozřejmě byla už za socialismu, zejména v bytových otázkách, ale po 90. roce, zejména před privatizací nebo po privatizaci, neměl nikdo z úředníků zájem na skutečném fungování ekonomiky. Čekal spekulanta, který mu dá peníze za to, že mu ten úředník něco na oplátku poskytne."

Hlavní příčinou, proč je korupce v České republice tak rozšířená, je podle Transparency International nevůle politiků prosazovat účinná protikorupční opatření. Podle Michala Štičky jsou to naopak právě politici, kdo pomáhá v Česku korupční prostředí udržovat. Dosud tu například chybí zákon o střetu zájmů:

"Přijímání zákona o střetu zájmů, který je jedním ze základních nástrojů potírání korupce v samotné politice, se neúměrně protahuje."

Zákon o střetu zájmů je nyní ve sněmovně ve druhém čtení a podle Transparency International bude i testem politiků, zda se jim ho podaří v parlamentu prosadit. Kromě zákona o střetu zájmů však česká legislativa postrádá i kvalitní zákon o konkurzu nebo o státní službě. Zvlášť rizikové pro další bujení korupce je propojení podnikatelské sféry a regionální administrativy při zadávání veřejných zakázek. Nedostatečná je i práce policie:

"I z našich zkušeností vyplývá, že policie má spíš tendenci ty věci odkládat a nezabývá se příliš meritem věci. Dokladem toho, že policie nefunguje tak, jak by měla, je určitě několik kauz z poslední doby,"

dodává Michal Štička. Transparency International upozorňuje i na to, že se Česká republika už nemůže vymlouvat na dědictví minulosti. Výrazně totiž zaostáváme například za Maďarskem, Estonskem nebo Slovinskem. I v sousedním Slovensku se trend podařilo otočit. Oproti loňsku si Slováci v hodnocení Transparency International polepšili o několik desetin bodu. Situaci tam pozitivně ovlivnilo například zavedení agenta provokatéra nebo vyšší pravomoci slovenského Nejvyššího kontrolního úřadu. K podobným krokům ale v Česku podle nevládní organizace chybí politická vůle.